Vučić danas obilazi nemačku fabriku u Novom Sadu: Proizvodi se u Srbiji, kvalitet evropski

16.03.2022

08:45

0

Predsednik Srbije prima danas i akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Alžira, Republike Koreje, Libije i Egipta

Vučić danas obilazi nemačku fabriku u Novom Sadu: Proizvodi se u Srbiji, kvalitet evropski
aleksandar vučić predsednik Instagram - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će danas fabriku kompanije BMTS Technology u Novom Sadu.

Nemačka kompanija proizvodi auto-delove - turbopunjače visoke efikasnosti za putna i komercijalna vozila, kao i druge visokokvalitetne komponente za auto-industriju.

U fabrici u Novom Sadu proizvode se delovi po istom principu i istog kvaliteta kao u Austriji i Nemačkoj.

Pre toga, predsednik Srbije je primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Alžira, Republike Koreje, Libije i Egipta.

 

Akreditivna pisma najpre je predao Fatah Mahriz, ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir.

Nakon njega akreditivna pisma predao je Li Ðeung, ambasador Republike Koreje.

Mohamed Galbun, ambasador Države Libije i Besel Salah, ambasador Arapske Republike Egipat su takođe predali akreditivna pisma.

Predsednik Vučić je ambasadoru Li Đeungu poželeo uspešnu diplomatsku službu u Beogradu, uz očekivanje da će svojim angažovanjem, uz podršku srpskih vlasti, podstaći intenziviranje političkog dijaloga i dalje jačanje ekonomskih veza dveju zemalja. Predsednik Vučić je konstatovao da smo u poslednje vreme značajno povećali privrednu saradnju i trgovinsku razmenu.

Tanjug/Sava Radovanović
ambasador Li Đeung

 

Predsednik Vučić je ovom prilikom zamolio ambasadora Lija da prenese pozdrave i čestitke novoizabranom predsedniku Jun Sok-jolu, sa nadom da će u narednom periodu doći do razmene poseta na visokom nivou.

 
Ambasador Li je rekao da će nastaviti rad svojih prethodnika na promovisanju Srbije kao odlične destinacije za investicije korejskih kompanija, kao i ispunjenju cilja o udvostručavanju trgovinske razmene. Takođe je izrazio nameru da radi na tome da stanovnici Južne Koreje saznaju što više o Srbiji kao turističkom odredištu.
 
U razgovoru je konstatovano da se sve više korejskih kompanija interesuje za uslove investiranja na srpskom tržištu, zahvaljujući i radu kancelarije KOTRA (Korejska agencije za promociju trgovine i izvoza).
 
Dvojica sagovornika su se saglasili da postoje velike mogućnosti i za saradnju u drugim oblastima, poput obrazovanja, kulture i sporta, kao i projektima "pametnih gradova", elektronske uprave i zaštite životne sredine. Oni su istakli značaj zajedničkog Informatičkog centra, koji od 2017. uspešno radi u Beogradu.

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma i ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir Fataha Mahraza, koji mu je preneo pozdrave predsednika Abdelmadžida Tebuna, kao i poziv za zvaničnu posetu.

Tanjug/Sava Radovanović
ambasador Fatah Mahraz

 

Uz pozdrave predsedniku Tebunu i srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Mahrazu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Alžira, kao i očekivanje da će bilateralna saradnja u različitim oblastima, a koja je trenutno ispod postojećih mogućnosti, dobiti na zamahu.
 
Predsednik Vučić je istakao značaj koji je za srpsko-alžirske odnose imala poseta premijera Benabderahmana prošlog oktobra, prilikom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.
 
Predsednik Vučić i ambasador Mahraz su razgovarali o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvoju bilateralnih odnosa. Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će uskoro biti potpisani novi sporazumi koji će omogućiti raznovrsniju saradnju, kao i da će biti aktiviran rad Mešovitog komiteta za saradnju.
 
Ambasador Mahraz je rekao da saradnja sa Alžirom otvara Srbiji i mogućnosti za saradnju sa ostalim zemljama na afričkom kontinentu.
 
Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira o poštovanju međunarodnog javnog prava i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.
 
Ambasador Mahraz je rekao da Alžir, kao i Srbija, čuva svoju nezavisnost u odlučivanju.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike