Milošević u poslednjem intervjuu o Kosmetu: "Svetla budućnost za Srbiju samo pod jednim uslovom"

22.09.2021

18:45 >> 06:20

0

Autor: M. I.

Velike sile su imale zajednički interes da destabilizuju Balkan, da bi ga ekonomski koristile i politički kontrolisale, rekao je Milošević

Milošević u poslednjem intervjuu o Kosmetu: "Svetla budućnost za Srbiju samo pod jednim uslovom"
Copyright Slobodan Milošević, TV Palma printscreen

Nekoliko dana pre hapšenja, nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević dao je intervju za izraelski list “Haaretz”. Autorizovani tekst razgovora prenet je u nekoliko svetskih medija, uključujući i “Njujork tajms” i “Vašington post”.

NATO imao šansu da ukine ratove, ali to nije učinio

Tih dana je u toku bio albansko-makedonski sukob na severu Makedonije koji je anagažovao i Srbiju koja je na sve to motrila iz “kopnene zone bezbednosti” uspostavljene prema Kosmetu.

pročitajte još:

Milošević se u intervjuu osvrnuo na ulogu NATO-a u sukobima na Balkanu devedesetih godina 20. veka.

– Ukidanjem Varšavskog vojnog saveza, NATO, koji je do tada bio njegov antipod, ostao je sam. Njegova moć je postala neograničena, a svetska ravnoteža potpuno ukinuta. Možda je zato trebalo da zemlje članice NATO-a svoju zajedničku politiku nađu u političkoj platformi saradnje sa svima, u pomoći nerazvijenim i malim zemljama i narodima. NATO, kada je ostao sam i postao moćan, imao je šanse da ukine sve ratove na svetu – rekao je on.

Na pitanje zašto je prihvatio sporazum Černomirdin-Ahtisari, kojim je okončano NATO bombardovanje Jugoslavije, Slobodan Milošević odgovara:

– Zato što je sporazum donosio takve uslove prekida rata koji su sadržali garancije UN u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jugoslavije i predviđao da na Kosovo, u ograničenom vremenskom periodu, stignu predstavnici UN da obezbede mir i sigurnost za sve građane, da UN pomognu da se dođe do političkog rešenja u interesu svih koji žive na Kosovu i Metohiji. I zato što mi je Černomirdin, u ime Rusije i u ime predsednika Jeljcina, pred celom svojom delegacijom i pred ruskim generalima, pred našim generalima i pred celom našom delegacijom – garantovao da Rusija neće prihvatiti i da će staviti veto na svaki pokušaj uvođenja glave VII Povelje UN.

Profimedia

Kosmet je Srbija

Nekadašnji predsednik je odgovorio i na pitanje da li je Kosmet zaštićen ili izgubljen za Srbiju:

– Kosovo je Srbija. Bilo je i biće. Ali Kosovo je u ovom trenutku – uzurpacijom uloge UN od strane NATO-a – pod okupacijom. Onog trenutka kada se ta strana okupacija na bilo koji način okonča, san albanskih terorista biće okončan. Kosovo može biti izgubljeno samo ako se vodi politika koja ignoriše nacionalne interese i ako se zatvaraju oči pred albanskim separatizmom i terorizmom. A zaštićeno je ako se vodi suprotna politika. Ona koju ja predstavljam.

Nad Srbima izvršen genocid

Milošević se dotakao i poređenja položaja Srbije i Izraela, kao i Kosmeta sa Jerusalimom.

– Najveća sličnost je u tome što je i nad Srbima kao i nad Jevrejima izvršen genocid. Samo su sada gasne komore i peći za spaljivanje zamenile usavršenije, prikrivenije i dugotrajnije forme uništavanja jednog hrabrog naroda i njegove države. Medijska satanizacija, ekonomske sankcije, blokade, bombardovanje. Srbi su jedini narod koji je bombardovan u Evropi od Drugog svetskog rata. Najpre u Republici Srpskoj, a onda u Jugoslaviji. Dvadeset dve hiljade tona bombi sručeno je na Jugoslaviju ’99. – gotovo sve na civilne ciljeve. Njihove udvorice danas, u Jugoslaviji, prema političkim neistomišljenicima, a pre svega levičarima, vrše takvo bezakonje, nasilje i diskriminaciju koja se samo može uporediti sa diskriminacijom nad Jevrejima u nacističkoj Nemačkoj – rekao je nekadašnji predsednik.

Slobodan Milošević, Profimedia

– Tamo gde je odgovornost najveća, najveći je i rizik. A na čelu zemlje i naroda koji su izloženi vrlo organizovanim međunarodnim pritiscima, koji su predmet pažnje gotovo celog sveta, taj rizik je najveći. Računao sam sa tim rizikom. Njegovim posledicama sam izložen od prvog dana, takoreći već od 1990. godine. Ali sam računao i sa istinom i pravdom. Verovao sam u njih. Zato se nisam branio od kleveta kojima sam bio izložen. Možda je to greška. Moja porodica, na primer, smatra da je greška, da nije trebalo da pređem ni preko jedne klevete – rekao je Milošević.

Velike sile imale interes da destabilizuju Balkan

Nekadašnji predsednik se dotakao i uloge velikih sila na Balkanu dok je on bio na vlasti.

– Velike sile su imale zajednički interes da destabilizuju Balkan, da bi ga ekonomski koristile i politički kontrolisale. U tom pogledu je nelogično što su se u toj priči zajedno našle sve velike zapadne zemlje. Destabilizacija Balkana je i destabilizacija Evrope. To mogu da nemaju u vidu neki političari u SAD, ali to ne mogu da nemaju u vidu u Evropi – kazao je Milošević.

Svetla budućnost za Srbiju ako se bude vodila suverenistička politika

pročitajte još:

Nekadašnji predsednik je izneo i svoja predviđanja u pogledu političke budućnosti Srbije i SR Jugoslavije, navodeći dva moguća scenarija.

– Optimistička, ako se politika u Srbiji i Jugoslaviji bude vodila u interesu nezavisnosti zemlje, njenog teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta. Na iskustvima i saznanjima savremene ekonomije, uz uvažavanje nacionalne prošlosti i na poznavanju i primeni svih naučnih, tehnoloških i kulturnih dostignuća u savremenom svetu i razvijanju osećanja pripadnosti svetskoj zajednici, na principima ravnopravnosti i zajedničkih interesa. Pesimistička, ako se bude vodila suprotna politika. Nadam se da je kratko, a i jasno – zaključio je Milošević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike