Otvorena mržnja - Osmani moli Nemačku da tzv. Kosovo uvede u NATO: Stati na put Rusiji i Srbiji!

10.03.2022

20:52

0

Osmani je istakla da se tzv. Kosovo pridružilo EU i SAD uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji

Otvorena mržnja - Osmani moli Nemačku da tzv. Kosovo uvede u NATO: Stati na put Rusiji i Srbiji!
Vjosa Osmani - Copyright Profimedia

Vjosa Osmani, predsednica tzv. Kosova, primila je nemačku ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, od koje je zatražila podršku Nemačke za članstvo Kosova u Savetu Evrope, NATO i u drugim međunarodnim organizacijama, prenose Reporteri.

 

 

Osmani je istakla da je Kosovo spremno da ispuni sve kriterijume za članstvo u Savetu Evrope, jer to predstavlja važan podsticaj za sprovođenje evropskih standarda za ljudska prava i evropske agende Kosova.

Ruski sukob sa Ukrajinom, prema rečima Osmani, unapredio je neophodnost evroatlantskih integracija Кosova i celog Zapadnog Balkana.

- Težnja Kosova da postane članica NATO je usmerena na sprečavanje napora da se naša zemlja i region destabilizuju naporima Rusije i njenog saveznika Srbije - rekla je Osmani.

Osmani je napomenula pretnju koju, kako je rekla, predstavlja bliska vojna saradnja Rusije i Srbije, kao i delovanje ruskog centra u blizini Kosova.

S tim u vezi, Osmani je zatražila podršku Nemačke za članstvo u Partnerstvu za mir, zatim u NATO, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Osmani je istakla da se tzv. Kosovo pridružilo EU i SAD uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji, koja je izvršila vojnu akciju u Ukrajini.

Prema rečima Osmani, Kosovo podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i spremno je da pruži utočište ukrajinskim izbeglicama.

Profimedia
 

Na sastanku, kome su prisustvovali i potpredsednica tzv. kosovske vlade, ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala, kao i specijalni izaslanik Nemačke za zapadni Balkan Manuel Zaracin, bilo je reči i o odnosima Kosova i Nemačke.

Osmani je na Fejsbuku napisala da je Nemačka za Kosovo strateški partner u pogledu politike, bezbednosti i ekonomije i da je Kosovo zahvalno na kontinuiranoj podršci Nemačke.

"Kosovo smatra Nemačku pokretačkom snagom za evroatlantske integracije Kosova i regiona. Odnose sa Nemačkom još više jača veliki broj kosovskih emigranata, koji žive i dobro su integrisani u Nemačkoj. Očekujemo zajednički rad za bolju budućnost Kosova i regiona", navela je Osmani.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike