Generalna sekretarka Saveta Evrope u poseti Srbiji, susret sa zvaničnicima: Čestitke na sprovedenim reformama

08.03.2022

16:37

0

Pejčinović Burić je poručila da će Savet Evrope, kao i do sada, nastaviti da pruža podršku kroz zajedničke programe između SE i EU

Generalna sekretarka Saveta Evrope u poseti Srbiji, susret sa zvaničnicima: Čestitke na sprovedenim reformama
Tan2022-3-8_125237119_0 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Ona se danas sastala sa ministrima Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović, kao i sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, te premijerkom Anom Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u razgovoru sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope ocenila je da je saradnja sa tom organizacijom u reformskim procesima izuzetno značajna za Srbiju, pre svega kroz podršku na polju vladavine prava, demokratizacije društva i unapređenja ljudskih prava.

Premijerka je istakla da Srbija nastavlja sa sprovođenjem reformi u okviru pristupanja Evropskoj uniji u oblasti vladavine prava, pravosuđa, unapređenja medijskih sloboda i izbornih uslova, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

 

Brnabić je naglasila da će Srbija nastaviti sa implementacijom pravosudnih izmena i da sledi usvajanje zakonskih okvira za izmenu Ustava.

Izrazila je očekivanje da će oblasti kao što su vladavina prava, zelena tranzicija i nastavak saradnje sa Venecijanskom komisijom na setu pravosudnih reformi, biti nastavljene istim intenzitetom i u narednom sazivu vlade.

Premijerka je ocenila da Srbija ima odličnu saradnju sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u brojnim projektima, od BIO4 kampusa, preko kredita za projekte dualnog obrazovanja, projekta studentskog stanovanja, borbi protiv posledica pandemije kovid-19, poboljšanja zdravstvene infrastrukture i Regionalnog stambenog programa.

Navela je da Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa Savetom Evrope i primenom programa ove organizacije u Srbiji, uključujući i zajedničke programe između Saveta Evrope i Evropske unije.

Generalna sekretarka Saveta Evrope čestitala je Srbiji na reformama koje je postigla u domenu pravosuđa koje, kako je istakla, predstavlja najvažniji reformski korak i ključnu tačku u vladavini prava i unapređenja svih segmenata društva.

Takođe, Pejčinović Burić je navela da je zadovoljna saradnjom Srbije sa GREKO, po pitanju ispunjavanja preporuka.

Dačić s generalnom sekretarkom Saveta Evrope

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić danas je prilikom susreta sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić istakao da je Srbija vrlo zadovoljna saradnjom s tom institucijom koja, kako je naveo, pruža podršku Srbiji na putu reformi i punopravnom članstvu u EU.

SE to, kako je naveo, čini kroz podršku i saradnju na polju vladavine prava, demokratizacije društva i unapređenja ljudskih prava.

parlament.gov.rs
 

 

U tom kontekstu, Dačić je posebno pomenuo podršku Venecijanske komisije, sa kojom je ostvarena bliska saradnja na setu pravosudnih reformi.

Pejčinović Burić je poručila da će Savet Evrope, kao i do sada, nastaviti da pruža podršku kroz zajedničke programe između SE i EU, među kojima je i program „horizontalne saradnje".

Rekla je i da je kroz saradnju sa stručnim telima SE u Srbiji postignut evidentan napredak u oblasti zaštite ljudskih prava, zaštiti slobode izražavanja i slobodi medija, slobodi okupljanja i udruživanja, zaštiti nacionalnih manjina.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, a Pejčinović Burić je informisala Dačića o aktivnostima koje Savet Evrope preduzima ovim povodom, podvlačeći da su dijalog i diplomatija jedini način da se dođe do rešenja.

Dačić je pozdravio odluku PSE da uputi posmatračku misiju za predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji, sa čijim predstavnicima se sastao prošle nedelje.

Izrazio je spremnost i otvorenost za saradnju sa predstavnicima posmatračke misije PSE, kao i do sada.

parlament.gov.rs
 

 

Ovom prilikom, inače, Dačić je cenjenoj gošći uručio poklon povodom 8. marta buket ruža i korpu tradicionalnih proizvoda iz Srbije u kojoj su pored srpskog meda, ajvara i džema od ariljskih malina, bili i čokanjčiće rakije domaćeg voća i ratluk od ruže i oraha.

 

Savet Evrope nastavlja podršku ključnim reformama u Srbiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić o evropskim integracijama Srbije, saradnji naše zemlje sa ovom organizacijom, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi.

Joksimović je informisala sagovornicu o svim reformskim aktivnostima koje Srbija sprovodi u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kako u oblasti vladavine prava i demokratizacije društva, tako i u sektorskim politikama kao što su životna sredina, infrastrukturno povezivanje, trgovina i druge koje su značajne za kvalitet života građana naše zemlje, ali i čitavog regiona.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
 

 

"I nakon prošlogodišnjeg značajnog napretka u pregovaračkom procesu, nastavljamo aktivno sa planiranim usklađivanjem sa propisima i standardima EU, posebno kada je reč o unapređenju pravosuđa, izbornih uslova i onih u vezi sa medijskim slobodama", rekla je Joksimović, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Kako je naglasila, Srbija će pripremiti i usvojiti sve zakonske i podzakonske akte kojima će operacionalizovati izmene Ustava, na isti način na koji je to urađeno sa samim tekstom našeg najvišeg pravnog akta.

Takođe, Joksimović je izrazila očekivanje da će u narednim nedeljama Izveštaj o preporukama GREKO konstatovati da su sve preporuke, a koje se tiču mera u oblasti prevencije korupcije ispunjene, što je veoma važno i u kontekstu napretka u okviru Klastera 1-Vladavina prava.

Pejčinović Burić izrazila je podršku Saveta Evrope svim ključnim reformskim aktivnostima u našoj zemlji, posebno onima u oblasti ljudskih i manjinskih prava, jačanju ljudskih kapaciteta u lokalnim samoupravama, borbi protiv pranja novca i terorizma, kao i u jačanju regionalne saradnje.

Govoreći o situaciji u Evropi, Pejčinović Burić izjavila je da pozdravlja odluku Srbije da se pridruži nedavnoj rezoluciji UN, naglasivši da će sva tela Saveta Evrope, čiji je i Srbija aktivan član, razmatrati i preduzimati sve neophodne mere kao odgovor na aktuelnu tešku situaciju.

Tokom sastanka razmotreni su i svi projekti koje sprovode ova međunarodna organizacija i Vlada Srbije, uz zaključak da su mnogobrojni pozitivni rezultati zajedničkih aktivnosti zaloga dalje uspešne saradnje, dodaje se u saopštenju.

Selaković: Odlična saradnja Srbije sa Savetom Evrope


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, tokom susreta sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić, poručio je da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom sa Savetom Evrope, te posebno izdvojio značajnu podršku koju ta organizacija pruža našem reformskom procesu i putu ka punopravnom članstvu u EU.

Selakovic je izarazio zadovoljstvo zbog posete generalne sekretarke Srbiji, navodeći da je to od velikog značaja za našu zemlju, posebno imajući u vidu osetljivost političkog trenutka u kojem se realizuje.

TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIC
 

 

Šef srpske diplomatije ukazao je i na odličnu saradnju na mnogim projektima koje Srbija ostvaruje sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, počevši od Regionalnog stambenog programa, preko kredita za projekte dualnog obrazovanja, projekta studentskog stanovanja, do borbe protiv posledica pandemije korona virusa.

Ministar je pozdravio odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da uputi posmatračku misiju za predstojeće predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji.

Selaković je naveo da u skladu sa politikom normalizacije odnosa sa Prištinom, Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Savetom bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom.

On je naglasio da se Srbija snažno protivi pokretanju procedure za prijem Prištine u Savet Evrope, napominjući da bi to predstavljalo kršenje Statuta SE i narušilo jedinstvo te organizacije.

Selaković je rekao da sa velikom pažnjom i zabrinutošću Srbija prati aktuelna dešavanja na istoku Evrope i istakao da srpski narod i Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da su nam Rusija i Ukrajina prijateljske zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike