Vučić, Zaev i Rama potpisuju danas dokument koji donosi velike olakšice za građane triju država

09.11.2020

06:58 >> 11:30

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas na konferenciji Mali Šengen

Vučić, Zaev i Rama potpisuju danas dokument koji donosi velike olakšice za građane triju država
Copyright INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas od 11 časova putem video-linka na konferenciji Mali Šengen.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, na konferenciji će, pored njega, učestvovati premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, kao i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ovom prilikom biće potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovida 19 između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

INSTAGRAM “BUDUCNOSTSRBIJEAV”

Takođe će biti potpisan međudržavni sporazum između Republike Srbije i Republike Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama, dodaje se u saopštenju.

Kako je bilo najavljeno nakon nedavnog sastanka održanog putem video-linka, građani Srbije moći će da ulaze na teritoriju Severne Makedonije i Albanije bez PCR testa, kao i njihovi građani u našu zemlju.

Takođe, od sada će biti moguć ulazak srpskih građana na teritoriju Albanije bez pasoša, samo sa ličnom kartom, dok je ulazak za ličnom kartom na teritoriju Severne Makedonije već omogućen.

Suština ovih sporazuma je u tome da se olakšaju život građanima u regionu, te da se obezbedi bolja ekonomija.

Vučić je rekao da je inicijativa “Mini Šengen” spas za region, navodeći da će ceo region biti snažniji kao politički i ekonomski subjekat ako bude zajednički radio.

Sporazum podrazumeva i mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje, kao i razmenu medicinske opreme i svega drugog što je potrebno u borbi protiv kovida 19 i zaustavljanja širenja virusa.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković rekao je da će nova Vlada Srbije, u saradnji sa partnerima u regionu, i u skladu sa Berlinskim procesom, nastaviti svoje aktivnosti u implementaciji inicijative “mini Šengen”.

– Ova inicijativa zapravo predstavlja ubrzanje Berlinskog procesa, što bi trebalo da stvori povoljne uslove za pomirenje i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu, što je i osnova postojanja snažnih ekonomija i dostizanja boljeg životnog standarda za sve stanovnike Zapadnog Balkana. Istovremeno, uspostavljanje četiri ključne slobode na kojima se zasniva i Evropska unija dovešće do ubrzanja ekonomskog rasta u regionu – kazao je Selaković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike