Nikad prljavija kampanja opozicije: Brutalnim vređanjem, lažima i ponižavanjem bi Romima da oduzmu pravo glasa

23.02.2022

15:54

0

Autor: 24sedam

Rome niko u Beogradu ne šikanira, bezbrižno prose po semaforima, duvaju lepak i šmrču heroin, u skladu sa običajima i tradicijom, rekao je Vidojković

Nikad prljavija kampanja opozicije: Brutalnim vređanjem, lažima i ponižavanjem bi Romima da oduzmu pravo glasa
Marko Vidojković3 - Copyright Printscreen/YouTube/ 24 minuta sa Zoranom Kesićem - Zvanični kanal

Ono što je doskoro bilo nezamislivo u političkom javnom diskursu u Srbiji, zahvaljujući opoziciji postalo je redovna pojava. Nakon što je reditelj Goran Marković poručio da bi spomenik Stefanu Nemanji preselio u Marinkovu baru (beogradsko naselje u kome decenijama žive uglavnom Romi), rasističkoj propagandi pridružio se još jedan viđeniji opozicionar i simpatizer Dragana Đilasa – Marko Vidojković. Time je opozicija na političku scenu u Srbiji donela nešto što nikada nije bilo prisutno u našoj zemlji – rasizam.

 

 

Naime, Vidojković je u svojoj najnovijoj kolumni optužio Rome da “prodaju svoj glas”, a da im je zauzvrat dozvoljeno da nekažnjeno čine razne prekršaje i krivična dela.

- Ako slučajno vidite zapaljene gume, to je deo lokalnog ekološkog plana za spaljivanje nepotrebnih sirovina, a možda se i neko napio, zbog mesečine, kiše ili neuzvraćene ljubavi, pa, eto, zapalio gume. Nemojte zvati vatrogasce. Na svaku protivpožarnu intervenciju ovde se odgovara tradicionalno, sa tri nova požara – piše opozicionar i dodaje:

- Vatrogasci će ponekad, u skladu sa lokalnim običajima, biti kamenovani, a ako se požar proširi na obližnje kuće, ništa strašno, to je samo karton i to je samo život.

Drugim rečima, Romi izazivaju požare, pale kuće drugih građana, a kada dođu vatrogasci onda napadaju i njih. Za sve to, prema rečima Vidojkovića, imaju dozvolu “sa vrha”.

Printscreen/YouTube/ NOVA S
 

- Policija neće nikada intervenisati, jer je režim sa Romima postigao istorijski dogovor. Prethodne gradske vlasti su ih silom terale sa decenijskih ognjišta i zgarišta, a napredna vlast mudro je zaključila da Romima treba ostaviti slobodu neometanog upražnjavanja višedecenijskih navika, sve dok organizovano glasaju za „Vućićića“, koji će im darovati i poklon-paket, čiji će sadržaj, bez izdavanja fiskalnog računa, preprodavati na trotoaru, kraj pijace – nastavlja Vidojković.

“Neometano upražnjavanje višedecenijskih navika” bi trebalo da nam kaže da su kriminal, huliganizam i remećenje javnog reda i mira nešto što je “urođeno” Romima, dok bi “organizovano glasanje” trebalo da ubedi građane Srbije da bi Romima trebalo oduzeti pravo glasa jer ga, prema rečima Vidojkovića, prodaju za poklon-pakete koje svakako na kraju ne iskoriste.

Printscreen/YouTube/ SLAVIJA INFO
 

Vidojkovićev izliv rasizma tu ne staje.

- Konačno, Rome niko u Beogradu ne šikanira, bezbrižno prose po semaforima, duvaju lepak i šmrču heroin, u skladu sa običajima i tradicijom. Dozvoljeno im je (i ne samo njima) da džepare po gradskom saobraćaju, sve može, samo ako određenog dana sedneš u beli kombi koji će te odvesti na glasačko mesto i tamo glasati kako ti je rečeno. Ne proteruješ ih, kao zli Đilas, u udaljene kontejnere, odakle se ne može pešaka do tržnog centra. A ne mogu ljudski ni da gore – kaže nam opozicionar.

Nacistički uzori

Da li je naodmet podsetiti da je pravo glasa Romima već ukidano? Bilo je to u Nemačkoj u periodu od 1933. do 1945. godine. Za vreme nacističkog režima Romi su bili klasifikovani kao “antisocijalni” i “kriminalci” i kao takvi “strani elemenat u okviru nemačke nacije”. 

Komadant SS-a i Gestapoa Hajnrih Himler je svojevremeno izjavio:

Wikipedia
 

- Cilj mera koje država preduzima da odbrani homogenost nemačke nacije mora biti fizičko odvajanje Cigana (Zigeuner) od nemačke nacije, sprečavanje mešanja i, konačno, regulisanje načina života čistih i delimičnih Cigana. Neophodna pravna osnova se može stvoriti samo kroz ciganski zakon, koji sprečava dalje mešanje krvi i koji reguliše sva najhitnija pitanja koja idu zajedno sa postojanjem Cigana u životnom prostoru nemačke nacije.

Koliko se ovi stavovi podudaraju sa izjavama koje vodeći opozicionari daju prethodnih dana, ostaje čitaocu da sam zaključi.

Smetaju mu i Srbi

Vidojković ne bi bio klasičan predstavnik samozvane elite iz “kruga dvojke” da svoju mržnju ne usmeri i prema Srbima. 

Pre nekoliko meseci on je javno optuživao srpski narod za navodni genocid u Srebrenici, a Srbima je, između ostalog, poručio:

- Zato degenerici glupi ima da nestanete!

 

 

Nešto pre toga, Vidojković je psovao majku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a onda je u stilu svakog drugosrbijanca poručio:

- Glupi Srbi... Ma neka ga p*še bre! To su pi*ketine, znaš kakvi su Srbi brate! Ne kapiraju poentu, j*bem ti glupi narod!

 

 

On je, posle svega, otišao i korak dalje. Na komentar jednog tviteraša, koji zamera izbor gostiju i koji mu je ironično poručio da u svoju propalu emisiju dovede osvedočenog koljača Srba Nasera Orića i proustaškog novinara Velimira Bujaneca, Vidojković je sa oduševljenjem prihvatio ovaj predlog odgovorivši: "Dobra ideja."

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike