Šalja traži kućni pritvor u Belgiji, sud u Hagu razmatra

14.02.2022

10:28

0

Šalja je belgijski državljanin i iz te države izručen je Hagu u aprilu 2020. godine nakon što je uhapšen po potrenici Specijalizovanog tužilaštva Kosova

Šalja traži kućni pritvor u Belgiji, sud u Hagu razmatra
pjetr šalja1 - Copyright scp-ks.org

Žalbeno veće Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu delimično je usvojio žalbu odbrane jednog od komandanata u OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka i naložilo sudiji da razmotri mogućnosti Belgije za nadzor Šaljinog kretanja i komunikacija, ukoliko bi mu pritvor u Hagu bio zamenjen kućnim pritvorom u Belgiji.


Šalja je belgijski državljanin i iz te države izručen je Hagu u aprilu 2020. godine nakon što je uhapšen po potrenici Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koje procesuira ratne zločine počinjene na teritoriji Kosova i Metohije 1998/1999. godine.

U svojoj žalbi na rešenje o produženju pritvora koje je doneo sudija za prethodni postupak, Šalja je pored ostalog ustvrdio da je sudija pogrešio što je odbio da mu ukine pritvor i zameni kućnim pritvorom u Belgiji uz ograničenje, kretanja i komunikacije.

On je pored ostalog predložio da osobe koje bi mu došle u posetu ostave svoje elektronske uređaje (telefone), kako ih on (Šalja) ne bi koristio, da te osobe budu pretrešene ili da pristanu na naknadni nadzor.

Sa druge strane, tužilaštvo kao i sudija koji je doneo odluku o pritvoru smatra da nikakvi uslovi nisu dovoljni da ublaže rizike od bekstva Šalje, uticanja na zaštićene svedoke, ometanje postupka i činjenje novih krivičnih dela.

Žalbeno veće je odbilo sve navode Šaljine žalbe izuzev ovog koji se odnosi na razmatranje mogućnosti za kućni pritvor u Belgiji.

U tom smislu pozvalo je Šaljinu odbranu da se konsultuje sa belgijskim vlastima njihovoj spremnosti i kapacitetu da sprovedu predložene uslove za kućni pritvor i bilo koje dodatne uslove i da proceni da li takvi uslovi mogu da ublaže identifikovane rizike, te da nakon toga sudija ponovo razmotri ima li mesta kućnom pritvoru.

Žalbeno veće je naglasilo da traženje ovih informacija kako bi se donela odluka ni na koji način ne obavezuje veće da odobri ukidanje pritvora, nego samo pruža čvršći osnov da donese odluku na osnovu dovoljno informacija.

Takođe, ovo veće je drugom odlukom odbilo žalbu Šalje na odluku sudije za prethodni postupak, koji je odbacio i podnesak odbrane kojim se osporava nadležnost tog suda.

Šalja je 15. aprila 2020. godine izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća i smešten je u pritvorsku jedinicu.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom negirao je zločine za koje se tereti, a sada su u toku pripreme za suđenje.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike