Neverica u Hagu: Mustafa traži odbacivanje optužbi za zločine OVK!

11.02.2022

13:43

0

Mustafa je u Haškom pritvoru od septembra 2020. godine, a u septembru prošle godine počelo mu je suđenje pred ovim sudom u Hagu

Neverica u Hagu: Mustafa traži odbacivanje optužbi za zločine OVK!
Printscreen/scp-ks.org

Sudsko veće u procesu protiv nekadašnjeg komandanta takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljiha Mustafe dalo je rok njegovoj odbrani da do 15. februara podnese zahtev za odbacivanje optužbi koje ga terete za ratne zločine počinjene u aprilu 1999. godine u selu Zlaš na Kosovu i Metohiji.

Odluku o tom zahtevu sudsko veće namerava da donese između 23. i 25. februara, saopšteno je danas iz Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Mustafa se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita tereti za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK u aprilu 1999. godine u selu Zlaš na KIM.

Printscreen/scp-ks.org
 

Mustafa je u Haškom pritvoru od septembra 2020. godine, a u septembru prošle godine počelo mu je suđenje pred ovim sudom u Hagu.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a do sada ispitani svi svedoci tužilaštva, koji su svedočili protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u logoru na imanju u selu Zlaš, gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a u novembru je počelo i suđenje čelnicima Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva predmeta pred ovim sudom, protiv Hašima Tačija i Pjetra Šalje pripreme za suđenja još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. U optužnici se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam