Eduard Kukan, čovek koji je bio prijatelj Srbije, njegov poslednji angažman vezan je upravo bio za našu zemlju

10.02.2022

10:27

0

Bio je otvoren za saradnju, a Srbiju je pratio i na njenom putu ka EU

Eduard Kukan, čovek koji je bio prijatelj Srbije, njegov poslednji angažman vezan je upravo bio za našu zemlju
Kukan - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel Profimedia

Bivši slovački političar Eduard Kukan preminuo je u 82. godini, prenose mediji. Karijerni diplomata bio je godinama zapravo upućen u dešavanja u Srbiji, podržavao nas na putu evrointegracija, a jedan od poslednjih angažmana takođe mu je bio vezan upravo za Srbiju i Beograd, gde je posredovao u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije.

Kukan je 1999. godine imenovan za specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji.

TANJUG/ Sava Radovanović
Eduard Kukan

 

Od 2009. do 2019. godine bio je poslanik Evropskog parlamenta. U periodu pre toga, od 1998. do 2006, bio je ministar spoljnih poslova Slovačke, kao i kandidat na predsedničkim izborima 2004. godine.

Bio je oženjen i ima dvoje dece, a govorio je nekoliko stranih jezika.

Ovdašnja javnost zna ga po aktivnostima u okviru međustranačkog dijaloga u koji je bio uključen zajedno sa, takođe bivšim evroparlamentarcem Knutom Flekenštajnom. 

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Eduard Kukan na jednom od poslednjih sastanaka u okviru međustranačkog dijaloga

 

Kukan i Flekenštajn bili deo "trojke" Evropskog parlamenta koja je posredovala u rešavanju političke krize u Makedoniji 2015-2016. godine.

Bio je otvoren za saradnju, a Srbiju je pratio i na njenom putu ka EU. Upućen je bio i u dijalog Beograda i Prištine, te javno izjavio da ne postoji dokument EU kojim se kaže da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

Svestan je bio da je ugao iz koga Brisel gleda na stvari često drugačiji od ugla Beograda.

Kada je reč o međustranačkom dijalogu, govorio je da "bojkot izbora nije način da se bori za demokratiju".

Isticao je da Srbija igra važnu ulogu u regionu, kada je reč o stabilnosti. Zato se i zalagao za konkretnije i direktnije angažovanje EU po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, te obostrano prihvatljivog rešenja. Smatrao je da EU suviše blago reaguje.

"Svi im pričamo, oni kažu da su nas čuli, ali neće ništa da urade. I šta EU tu može da uradi", zapitao je Kukan povodom odbijanja Prištine da povuče taksu na robu iz Srbije i BiH.

AP/Hektor Pustina
Eduard Kukan

 

"Svi smo im rekli da to ne rade, počev od Stoltenberga, a oni nastavljaju. Šta će biti sledeće? Mi da nastavljamo da se nadamo, a oni da rade po svome?", poručio je Kukan, kritikujući svojevremeno visoku predstavnicu Federiku Mogerini.

- U trenutku kada je Kosovo nametnulo tarife Srbiji, trebalo je da otputuje tamo i lupi o sto - rekao je Kukan.

Kada je reč o evrointegracijama, Kukan je naglašavao da su poglavlja 23 (oblast pravosuđa i osnovnih ljudskih prava) i 24 (sloboda, bezbednost i pravda) ključna za dalje pregovore o članstvu Srbije u EU. 

U okviru međustranačkog dijaloga, bio je jedan od pet kofasilitatora procesa uz predsednika Skupštine Ivicu Dačića, poslanike Evropskog parlamenta Tanju Fajon i Vladimira Bilčika, i takođe bivšeg poslanika EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna, kada je postignut dogovor, te potpisan dokument. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike