Nedelja usred srede: Predsednik Vučić doneo dobre vesti iz Pekinga, premijerka u Ženevi, kongresmeni uz Srbiju

09.02.2022

19:45

0

Biznismen Bogoljub Karić šokirao je domaću javnost zahtevom da u matične knjige bude upisan kao 20 godina mlađi

Nedelja usred srede: Predsednik Vučić doneo dobre vesti iz Pekinga, premijerka u Ženevi, kongresmeni uz Srbiju
usred srede 0902 - Copyright Profimedia/Pixabay/Vlada Srbije/Peđa Vučkovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pekingu, gde je prisustvovao otvaranju Zimskih olimpijskih igara, sa predsednikom Si Đinpingom, te najavio ugovor o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u Ženevi je, sa zvaničnicima Svetskog ekonomskog foruma, prisustvovala potpisivanju Sporazuma o uspostavljanju Centra WEF-a za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, prvog takvog u regionu Zapadnog Balkana.

Petnaest američkih kongresmena objavilo je u Vašingtonu pismo podrške Srbiji, u kojem se insistira na unapređenju odnosa SAD i naše zemlje.

Dobre vesti iz Pekinga

Tokom dvodnevne posete Kini, gde je prisustvovao otvaranju Zimskih olimpijskih igara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa kineskim predsednikom i velikim prijateljem naše zemlje Si Đinpingom. Domaćin je nakon srdačnog sastanka sa srpskim predsednikom naložio Ministarstvu za trgovinu da sa našom vladom nastavi i brzo okonča razgovore o ugovoru o slobodnoj trgovini.

 

 

Predsednik Vučić istakao je da je to velika stvar za Srbiju.  Ovo je sedmi susret Vučića i Sija.

- Kada napravite ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista za strane investitore i Zapad postaje najunosnije da investiraju u Srbiju, jer će imati najšire tržište na svetu. To je velika stvar za našu Srbiju - kazao je Vučić, izrazivši uverenje da će ti pregovori moći da se završe još ove godine.

 

 

Naglasio je da je taj sporazum ogromna nada i za naše prerađivače, poljoprivredne proizvođače. Vučić je istakao da je na sastanku bilo reči i o uspostavljanju avio-linija Beograd - Peking i Beograd - Šangaj, te izrazio nadu da će i to biti uspostavljeno u toku ove godine. Ukazao je i na to da je predsednik Si insistirao na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Vučić je rekao i da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz proširenje investicije u Kragujevcu, i dodao da je Srbija kandidat za međunarodnu izložbu Expo 2027.

Beograd postaje centar četvrte industrijske revolucije

U sedištu Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Ženevi, potpisan je Sporazum o uspostavljanju Centra WEF-a za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, prvog takvog u regionu Zapadnog Balkana, a njegovom potpisivanju je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, osnivač i izvršni direktor WEF-a Klaus Švab i predsednik WEF-a Borge Brende.

Novi centar počeće da  radi 1. marta, a funkcionisaće kao neprofitna organizacija i platforma za javno-privatno partnerstvo i saradnju za četvrtu industrijsku revoluciju, dok će fokus rada biti na veštačkoj inteligenciji i bioinženjeringu.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
Borge Brende i Ana Brnabić u Ženevi

 

Premijerka je ocenila da je sporazum o osnivanju centra Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu znak da je Srbija prepoznata kao lider u ekonomiji i IT industriji. 

- To je ono što dalje vodi ka većim platama i boljem životnom standardu. Vodi nas ka ekonomiji koja je, pre svega, zasnovana na znanju, kreativnosti i inovacijama - naglasila je premijerka.

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende poručio je da je za WEF izuzetno važno što se uspostavlja centar za četvru industrijsku revoluciju u Srbiji.

- Radili smo godinama na tome sa premijerkom i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Za nas je važno da imamo centar za nove industrije i tehnologije na Zapadnom Balkanu. IT industrija ima sve veću ulogu u Srbiji, sa godišnjim rastom 20-25 odsto godišnje, i IT je sve veći izvozni proizvod, koji je prevazišao i poljoprivredu - istakao je Brende u izjavi novinarima nakon potpisivanja sporazuma u Ženevi.

On je čestitao Srbiji na takvoj, kako je rekao, diverzifikaciji ekonomije.

Američki kongresmeni stali na stranu Srbije

Petnaest američkih kongresmena objavilo je u Vašingtonu pismo podrške Srbiji, u kojem se insistira na unapređenju odnosa SAD i naše zemlje.

Uz našu zemlju stali su ugledni i uticajni kongresmeni iz obe američke stranke - i demokrate i republikanci. Među potpisnicima su članovi Spoljnopolitičkog, Obaveštajnog i Vojnog komiteta, kao i Srpskog kokusa.

Ovim povodom oglasio se i Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu.

- Prijatelji Srbije u Kongresu SAD podigli su svoj glas u korist Srbije i jačanja odnosa između naše dve zemlje. Ugledni i uticajni predstavnici naroda SAD iz obe partije podržali su Srbiju i zatražili dalje unapređenje saradnje i partnerstva sa našom zemljom započetog pre 140 godina - naveo je Đurić.

 

 

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je da pismo 16 kongresmena upućeno predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, u kom apeluju da se intenzivira saradnja sa Srbijom, predstavlja ozbiljan politički gest prema Srbiji i potvrđuje da odnosi dveju zemalja idu uzlaznom linijom.

Bogoljub Karić šokirao najnovijim potezom

Biznismen Bogoljub Karić šokirao je domaću javnost zahtevom da mu nadležni promene godinu rođenja, te da u dokumentima upišu da je 20 godina mlađi.

On smatra, naime, da je sposoban da živi kao daleko mlađi čovek.

Antonio Ahel/ATAImages
Bogoljub Karić

 

U saradnji sa advokatskim timom, Karić je gradskoj upravi grada Kragujevca predao zahtev za promenu godine rođenja u dokumentima, kako bi, umesto 17. januara 1954. godine, u njegovoj ličnoj karti stajala 1974. godina.

Karićev pravni tim smatra da za podnošenje ovog zahteva ima zakonskih osnova, pa kao jedan od razloga navodi i zdravstveno stanje Bogoljuba Karića, da je on izuzetnog psihofizičkog zdravlja i stanja, pa "biološki, fizički i psihički ima daleko manje godina, barem 20 godina manje od onog što proizlazi iz upisanog podatka u matičnoj knjizi". Objašnjavaju da bi Karić, prema važećim podacima u matičnim knjigama, bio star čovek, sa svim pravima starog čoveka, a bez ikakvih obaveza prema državi, što ne odgovara stvarnom ličnom stanju Bogoljuba Karića i nije u skladu sa navedenom odredbom člana 194 Ustava Republike Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike