Značajno priznanje Vučiću i našoj zemlji: Srbija je na pravom putu, može da bude jedan od lidera (VIDEO)

09.02.2022

10:27

0

Srbija je na pravom putu, sada izvozi više IT proizvoda od poljoprivrednih, ko bi to pomislio pre 10 godina, rekao je Brende

Značajno priznanje Vučiću i našoj zemlji: Srbija je na pravom putu, može da bude jedan od lidera (VIDEO)
borge brende vucic - Copyright Profimedia/Predsednistvo oSrbije

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Borge Brende istakao je, odgovarajući na pitanje da li postoji recept za brzi oporavak ekonomije nakon pandemije, da "moramo da radimo na unapređenju kvaliteta, da više ulažemo u infrastrukturu, u ljude, balansiramo kamatne stope, nastavimo da stimulišemo ekonomiju", ali i da "to što Srbija investira u tehnologiju, informatiku za najmlađe, misli da je to orijentisano prema budućnosti".

- Srbija je na pravom putu, sada izvozi više IT proizvoda od poljoprivrednih, ko bi to pomislio pre 10 godina. Takođe vidimo i da je dosta tehnički pismenih ljudi u Srbiji i treba nastaviti sa ulaganjem u taj sektor - rekao je Brende.

 

 

Brende je poručio da je za WEF izuzetno važno što se uspostavlja Centar za 4. Industrijsku revoluciju u Srbiji.

“Radili smo godinama na tome, sa premijerkom i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Za nas je važno da imamo Centar za nove industrije i tehnologije na Zapadnom Balkanu”, istakao je Brende u izjavi novinarima nakon potpisivanja Sporazuma u Ženevi.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, u specijalnom razgovoru u Ženevi sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Borge Brendeom, da je osnivanje Centra WEF-a za Četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu, prvog takvog u regionu zapadnog Balkana, veliko priznanje za sve što je naša zemlja do sada postigla u toj oblasti i pokretač daljeg ubrzanog razvoja.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
Borge Brende i Ana Brnabić u Ženevi

 

Brende je naglasio da su rezultati Srbije zaista impresivni i da je iznenađen time što srpski IT sektor ima veći izvoz od poljoprivrede.

Brnabićeva je u razgovoru sa Brendeom na temu "Kako tehnologija može da pokrene ekonomski rast", rekla da je odluka o osnovanju centra u Beogradu deo svega što je urađeno u poslednjih nekoliko godina u Srbiji i zahvalila WEF-u na pomoći da razvijemo taj koncept i pripremimo otvaranje centra.

"To je svedočanstvo svega što smo postigli. WEF je prepoznao da Srbija ima veliki potencijal u znanju i da može da bude jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije", kazala je premijerka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike