Predsednik Vučić sa bugarskim premijerom o energetskoj saradnji i ekonomskim pitanjima

08.02.2022

13:23

0

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je predsednika Vlade Republike Bugarske Kirila Petkova

Predsednik Vučić sa bugarskim premijerom o energetskoj saradnji i ekonomskim pitanjima
Vucic Kiril Petkov Instagram buducnostsrbijeav 2 - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednika Vlade Republike Bugarske Kirila Petkova.

Kako se navodi na zvaničnom Instagram nalogu predsednika, razgovarali su o jačanju energetske saradnje Srbije i Bugarske, kao i ekonomskim pitanjima od zajedničkog interesa.

Vučić je istakao da je projekat gasovoda Balkanski tok suštinski važan za saradnju i razvoj regiona, a da će početak izgradnje gasnog interkonektora u Dimitrovgradu obezbediti sigurno snabdevanje gasom i diversifikaciju izbora snabdevanja.

Dvojica sagovornika konstatovala su da će završetak izgradnje interkonektora između Srbije, Bugarske i Grčke, doprineti još većoj stabilnosti i energetskoj bezbednosti u regionu.

 

 

Predsednik je zahvalio bugarskom premijeru na iskrenom prijateljstvu i punoj posvećenosti razvoju bliskih komšijskih odnosa dve zemlje.

Petkov je predložio i intenziviranje saradnje srpskih i bugarskih privrednika i stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, kao i formiranje balkanskih startap kompanija.

„Naša tržišta su mala, pa zato treba udruženo da radimo na boljem nastupu na trećim tržištima, ali i da razmislimo o stvaranju novog balkanskog centra za informacione tehnologije“, poručio je Petkov.

Ranije danas predsednik Srbije primio je predsednika Komiteta za Međunarodne poslove Državne Dume Federalne Skupštine Ruske Federacije Leonida Sluckog, koji mu je uručio poklon patrijarha moskovskog i sve Rusije ikonu Hrista.

 

 

Pre toga predsednik Vučić sastao se i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike