“Slovenci, Hrvati i Muslimani otkidaju meso sa kostiju naše nacije”: Čanak se ranije zalagao za Veliku Srbiju, a sada bi da otcepi Vojvodinu

05.02.2022

15:40

4

Autor: 24sedam

Nasuprot svojim stavovima iz 1990. godine, predsednik LSV-a danas pruža podršku svim antisrpskim snagama, pa je tako podržao nezavisnost samoproglašenog Kosova, napadima na Republiku Srpsku i tzv. komitama u Crnoj Gori

“Slovenci, Hrvati i Muslimani otkidaju meso sa kostiju naše nacije”: Čanak se ranije zalagao za Veliku Srbiju, a sada bi da otcepi Vojvodinu
ceda_boris_canak_18042016_031 - Copyright ATA Images

Na društvenim mrežama nedavno se pojavio audio-snimak govora predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka u kojem on iznosi srpske nacionalističke stavove i islam naziva lažnom verom. 

- Braćo i sestre, kucnuo je čas, da i mi Srbi uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke. Protivprirodna Versajska tvorevina Jugoslavija oduvek je pravila privid svog ekonomskog prosperiteta na jeftinom radu nas Srba i jeftinim sirovinama istrzanim iz grudi naše majke Srbije. Ali sa tim se moralo prekinuti - kazao je Nenad Čanak u svom govoru 1990. godine.

Printscreen / Youtube / FACE HD TV
 

On zatim dodaje:

- Na našu nacionalnu propast, najodgovorniji su Slovenci, Hrvati, Muslimani, namerno kažem Muslimani, jer se stalno to drobljenje srpskog nacionalnog tela, jer malo promene veru, odmah su nacija, malo promene geografiju odma su nacija, malo ne žive sa maticom, odmah proglase naciju... Drobe telo, živo telo, otkidaju nam sa kostiju meso, našega naroda, drobeći našu svetu majku Srpsku pravoslavnu crkvu, koja već 800 godina bdije nad nama, nad našim nacionalnim interesom, koji je iznad svega.

Čanak, koji danas često poteže pitanje nezavisnosti Vojvodine, na snimku kaže da je Srbija iznad svih nas.

- Jer šta smo mi?! Prolazni smo, svako od nas je smrtan, ali je zato Srbija večita i to je ona toliko puta pokazala. Setimo se svih onih žrtava koje su za nju podnete. Svi ti heroji, svi ti junaci koračaju u istom stroju sa svima nama i nemamo pravo da ih izdamo. Jer ako mi to učinimo, a ko će onda ostati da Srbiju brani?! Sve za Srbiju i ništa nije vredno da se Srbija izda. Jer je Srbija iznad nas, ona je više od nas! Ona nije samo država, ona je živo tkivo srpskog naroda. Ona je odbrana svakog Srbina. Ona je to, što nam daje snagu, odakle krećemo i u šta uviremo - govorio je Čanak i naglasio:

- Granice Srbije se znaju, njih su grobovi naših predaka pokazali. Gde god živi Srbin, jasno je da je tu Srbija, zato što niko ne može da me uveri, da to što je neko pristao da se krsti šapom, da je to dovoljno da prestane da bude Srbin. Ne! Treba skrenuti pažnju, ako se ne vrate veri predaka, Vatikan će uraditi svoje, kao što je već uradio u nekim delovima Srbije...

On se u svom govoru dotakao i muslimana i njihove religije.

- Pogledajte, koliko ljudi se zaklinje u lažne vere, kao što je muhamedanski zakon. Šta, islam je vera? Nastao 700 godina posle hrišćanstva. A kad je Sveti Sava živeo, to zna svaki dobronamerni građanin – rekao je između ostalog Nenad Čanak.

Podsetimo, Čanak je 1990. godine osnovao Ligu socijaldemokrata Vojvodine, a bio je i dugogodišnji poslanik u srpskom parlamentu. Aktuelni je poslanik u Skupštini AP Vovodine. Za razliku od govora iz 1990. godine dok je, očigledno bio srpski nacionalista, on je kasnije često isticao želju za otcepljenjem AP Vojvodine.

Od velike ideološke promene, Čanak je pružao podršku svim antisrpskim snagama, pa je tako podržao nezavisnost samoproglašenog Kosova, napadima na Republiku Srpsku i tzv. komitama u Crnoj Gori. Svojevremeno je učestvovao i na manifestaciji u Zagrebu pod nazivom "Srijem Hrvatskoj".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike