Uništeni spomenici, srušena crkva: Očišćeno pravoslavno groblje, hoće li raseljenim đakovičkim Srbima biti omogućeno da obeleže zadušnice

03.02.2022

12:10

0

Groblje je bilo u lošem stanju, zaraslo u šiblje i korov, pa je dugo trajalo čišćenje

Uništeni spomenici, srušena crkva: Očišćeno pravoslavno groblje, hoće li raseljenim đakovičkim Srbima biti omogućeno da obeleže zadušnice
Pravoslavno groblje - Copyright Privremeni organ Đakovice

Pravoslavno groblje u opštini Ðakovica u naselju Piskote očišćeno je uoči Zadušnica, saopštio je Privremeni organ te opštine.

"Očekujemo da će nam biti omogućeno da raseljeni đakovički Srbi nakon nekoliko godina neshvatljve zabrane, ponovo mogu da posete groblje na predstojeće Zadušnice i zapale sveće za pokoj duša svojim najmilijma", navodi se u saopštenju.

Kako podsećaju, groblje koje se prostire na površini od oko hektar i po je bilo u lošem stanju, zaraslo u šiblje i korov, pa je dugo trajalo čišćenje.

Dodaje se da su lokalni ekstremisti uništili najveći broj spomenika neposredno po povlačenju srpskih snaga bezbednosti 1999. godine i srušili crkvu Svetog kneza Lazara i kapelu na ulazu u groblje.

U saopštenju se podseća da je u pogromu 2004. godine uništena i crkva Svete Trojice u centru grada, na čijem mestu je izgrađen spomenik Majke Tereze, dok u obnovljenom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u naselju nekad poznatom kao Srpska ulica žive dve monahinje i jedna iskušenica.

Čišćenje groblja, kako se navodi, sprovedeno je angažovanjem Privremenog organa Opštine Ðakovica, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U Đakovicu se u junu prošle godine vratila i Dragica Gašić, prva Srpkinja - povratnica u gradu pod Čabratom, ne računajući monahinje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike