Lik iz romana bio optužen za silovanje: Haški tribunal na svaki način pokušavao da optuži Srbe za najgore zločine (VIDEO)

03.02.2022

11:06

1

Autor: 24sedam

Slučaj Grubana Malića je savršen primer funkcionisanja i "nepristrasnosti" kvazi-suda u Hagu

Lik iz romana bio optužen za silovanje: Haški tribunal na svaki način pokušavao da optuži Srbe za najgore zločine (VIDEO)
Haški tribunal - Copyright Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkan

Kada je znameniti i neopravdano zaboravljeni pisac Miodrag Bulatović, iz Bjelog Polja, pisao svoj roman „Heroj na magarcu“, nije ni sanjao raspad Jugoslavije, a još manje da će njegov kontroverzni junak Gruban Malić, ljubitelj ratova i žena, da se nađe na poternici Haškog tribunala. 

U Haškom tribunalu optužen je 161 čovek. Od toga – 105 su bili Srbi.  Od njih 105, oslobođeno ih je 14, koliko ih je i umrlo pre izricnja presude. Preostalih 77 su osuđeni na kazne zatvora od tri godine do doživotne robije. Od svih optuženih, u Hag nije otišao samo Gruban Malić, Bjelopoljac, optužen za silovanje muslimanski.

Šala posle mnogo viskija

Kako je Gruban „zaradio“ hašku optužnicu, ispričao je pisac i ratni reporter Nebojša Jevrić, koji je direktno odgovoran za ovu ujdurmu. On je jednom prilikom tokom rata u Bosni i Hercegovini, posle mnogo alkohola, sprdajući se sa američkim novinarom Rojem Gatmanom, ispričao za Grubana Malića što je Amerikanac preneo bez ikakve provere, tako da se književni lik našao na spisku haških optuženika 1995. godine. 

Nebojša Jevrić/Printscreen/YouTube/Ras Televizija
 

Gatman je čak priču začinio time da je Gruban bio stražar u logoru Omarska i da mu je glavni zadatak bio upravo silovanje muslimanki, čime je dodatno ocrnio Srbe i apostrofirao njihovu brutalnost i bestijalnost. Zbog odijuma javnosti i uticaja američkih medija na Haški tribunal, sudija Međunarodnog suda Ričard Goldstoun dodao je Grubana Malića na listu traženih srpskih ratnih zločinaca. Zajedno sa Karadžićem, Mladićem, Martićem, Šljivančaninom… 

Jevrić je ispričao da je njemu i još nekolicini Srba Gatman plaćao viski celu noć i raspitivao se o ratu, a srpski reporteri su pokušavali da ga zanimaju kako bi pijanka što duže trajala. Pred zoru, Gatman se osmelio da pita ko je silovao najviše muslimanki. 

Jevrić mu je odgovorio da to svi znaju: najveći silovatelj je Gruban Malić, čovek koji je u Sandžak došao s jednim poljskim cirkusom, da mu je “polni organ toliki da mora da ga veže u čvor da mu se ne bi vukao po podu”, i da se odskora priključio srpskoj vojsci.

Pulicerovac preneo kafansku priču bez ikakve provere

Roj Gatman je poverovao i zapisao to ime, ne pretpostavljajući da mu Jevrić govori o književnom junaku Grubanu Maliću iz Bulatovićevog romana “Heroj na magarcu”. 

Nebojša Jevrić je ubrzo napisao roman „Heroj na magarcu putuje u Hag“ u kome je sve razjasnio. Izbio pravi skandal, tim veći jer je sudija Goldstoun ugledni profesor krivičnog prava sa još uglednijeg Harvarda, ekspert čiji su se izveštaji o raznim zločinima širom sveta nalazili kao zvanični i ekspertski u Ujedinjenim nacijama. Iako je ujdurma otkrivena još 1995. godine, zbog komplikovanih i sporih birokratskih procedura Haškog tribunala, Gruban Malić je zvanično skinut sa liste optuženih Srba tek 1998. godine. 

Ipak, slučaj “Gruban” je savršen primer funkcionisanja kvazi-suda koji je gledao da iskoristi svaku priliku da Srbe optuži za najgore zločine, što dovoljno govori o nepristrasnosti tribunala u Hagu.

Optužnicu sudije Goldstouna (Gruban, br. 25) možete da vidite OVDE.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike