Predsednik Vučić se sastao sa izvestiocem Bundestaga za Zapadni Balkan

03.02.2022

06:55 >> 13:22

0

Predsednik Vučić je rekao da ceni nameru izvestioca Ahmetovića da podrži jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu

Predsednik Vučić se sastao sa izvestiocem Bundestaga za Zapadni Balkan
vucic bundestag predsednik.rs 2 - Copyright predsednik.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Adisa Ahmetovića, poslanika Socijaldemokratske partije Nemačke i izvestioca za Zapadni Balkan u Spolnopolitičkom odboru Bundestaga, sa kojim je razgovarao o potencijalima za jačanje bilateralne saradnje Srbije i Nemačke, evropskom putu naše zemlje i o regionalnim pitanjima.

Predsednik Vučić je rekao da ceni nameru izvestioca Ahmetovića da podrži jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu, a što će da doprinese očuvanju mira i stabilnosti u regionu, saopstila je Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

predsednik.rs
Predsednik Vučić i izvestilac za Bundestag Ahmetović

Nemački poslanik Ahmetović je istakao da mu je jedan od ciljeva u budućem radu, između ostalog, da pomogne da Zapadni Balkan nađe put do Evropske unije.

On je konstatovao izvanredan ekonomski razvoj Srbije, kojem značajno doprinose nemački investitori.

Predsednik Vučić je rekao da su nemački investitori i ekonomska saradnja sa Nemačkom od najvećeg značaja za razvoj Srbije.

On je rekao i da će naša zemlja nastaviti sa reformama koje stvaraju sigurnu investicionu atmosferu, poput reformi u oblasti vladavine prava, podsetivši s tim u vezi na nedavni uspeh referenduma o ustavnim promenama u pravosuđu.

Predsednik Vučić je zamolio poslanika Ahmetovića da prenese pozdrave nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, izrazivši uverenje da će se nastaviti uspešan razvoj saradnje Srbije i Nemačke.

Ahmetović: Put Srbije mora da bude evropski

Izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan i član spoljnopolitičkog odbora, Adis Ahmetović, saopštio je danas posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da put Srbije mora da bude evropski, a da je pristupanje EU moguće uz prethodnu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ahmetović je u saopštenju naveo da je razgovor sa Vučićem trajao 45 minuta i da je razgovarano o bliskim bilateralnim odnosima dve zemlje, ali i pristupnoj perspektivi Srbije.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Adis Ahmetović

 

"Bilateralni odnosi Nemačke i Srbije su i dalje tesni i puni poverenja. Srbija je proteklih godina ostvarila veliki ekonomski napredak i postala mesto nauke. Time je ta zemlja važan motor celog regiona“, podvukao je Ahmetović.

On je istakao da to sa sobom donosi odgovornost i očekivanja.

Srbija, prema njegovim rečima, ima veliki i važan zadatak, da proaktivno doprinese stabilizaciji regiona i izgradnji mostova razumevanja, ili ih podrži.

Pored evropske integracije su saradnja sa susedima i regionalna stabilnost, podsetio je, važni stubovi stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana.

 

"Želim Srbiju da podržim u tim naporima. Veoma sam zainteresovan za daljim tesnim bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, koji bi bili održivi i izgrađeni na poverenju. Na vrhu agende nalazi se i dalja evropska integracija i verodostojna evrpska perpsketiva“, podvukao je Ahmetović.

On je podsetio da u to spada i sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Samo kada ta normalizacija bude rešena moguće je u perspektivi pristupanje EU Srbije i Kosova“, naglasio je Ahmetović.

Ahmetović će se u Beogradu sastati i sa predstavnicima Roma, spoljnopolitičkog i odbora za evropsku integraciju Skupštine Srbije, kao i sa predstavnicima opozicije.

Posle posete Srbiji Ahmetović će otputovati u Bosnu i Hercegovinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike