Vučić sa evroparlamentarcima: "Vlasti u Prištini pokušavaju da liše Srbe sa KiM prava na glasanje!"

28.01.2022

16:31

0

Predsednik je razgovarao sa posrednicima, Tanjom Fajonon, Vladimirom Bilčikom, Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom

Vučić sa evroparlamentarcima: "Vlasti u Prištini pokušavaju da liše Srbe sa KiM prava na glasanje!"
Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas u razgovoru sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu na brojne i konstantne opstrukcije kojima vlasti u Prištini, suprotno svim demokratskim standardima i evropskim vrednostima, pokušavaju da liše Srbe sa Kosova i Metohije da ostvare svoje biračko pravo na aprilskim izborima.

Predsednik je sa posrednicima, Tanjom Fajonon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom, razgovarao o sugestijama u vezi sa procesima koji se odnose na predstojeće izbore u Srbiji, kao i o poteškoćama sa kojima se suočavaju Srbi sa Kosova i Metohije u ostvarivanju glasačkih prava, saopštila je npres služba predsednika.

Vučić je istakao da je od početka pokazao spremnost i volju da sasluša sve argumentovane predloge i da je mnogo toga već urađeno u cilju unapređenja izbornih uslova, kako bi se na adekvatan način došlo do atmosfere poverenja i odogovornosti svih učesnika u najozbiljnijem demokratskom procesu u državi kakvi su izbori.

Posrednici su razgovor sa predstavnicima opozicije ocenili kao konstruktivan i upoznali predsednika sa pojedinim sugestijama u vezi sa izbornim procesom, ali i sa predloženim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i o tekućem radu Privremenog nadzornog tela za praćenje medija.

Posrednici Evropskog parlamenta istakli su važnost slobodnog, fer i transparentnog izbornog procesa. Oni će nastaviti da daju pun doprinos u okvirima svojih kompetenecija i ekspertize u cilju opšteg unapređenja predizborne atmosfere u Srbiji, uz nastojanje da se blagovremeno dođe do konkretnih rezultata, saopšteno je posle razgovora.

 

 

Posrednici Evropskog parlamenta su se osvrnuli na rezultat nedavno održanog referenduma i pozdravili završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Rad na nezavisnosti pravosuđa mora da se nastavi, a nezavisnost pravosuđa ostaje jedan od najjačih stubova svake moderne demokratije, navodi se u saopštenju.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti