Abazović se sastao sa patrijarhom Porfirijem, mediji objavili nacrt Temeljnog ugovora

27.01.2022

07:51

0

Srpska pravoslavna crkva ni Abazović nisu se oglašavali povodom tog sastanka

Abazović se sastao sa patrijarhom Porfirijem, mediji objavili nacrt Temeljnog ugovora
Youtube printscreen

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sinoć se u Beogradu privatno sastao sa srpskim patrijarhom Porfirijem, saznaju crnogorski mediji.


Srpska pravoslavna crkva ni Abazović nisu se oglašavali povodom tog sastanka.

Prethodno je Tanjugu u Građanskom pokretu URA potrvđeno da je Abazović sinoć doputovao u Beograd u privatnu posetu patrijarhu SPC Porfiriju.

Abazović, koji je predsednik URA, u Beograd je doputovao komercijalnim letom.

Sa Abazovićem je bio i istaknuti funkcioner Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

Po nezvaničnim informacijama RTCG, glavne teme sastanka patrijarha i Abazovića bile su Temeljni ugovor Između Vlade Crne Gore i SPC.

Abazović, koji je ranije ovih dana inicirao formiranje manjinske vlade s ciljem izlaska iz aktuelne krize u Crnoj Gori, predvideo je da jedan od prioriteta nove izvršne vlasti bude potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Juče je iz Vlade Crne Gore saopštena spremnost da Temeljni ugovor bude potpisan u što kraćem roku.

Usaglašeni Temeljni ugovor između SPC i crnogorske vlasti trebalo je da bude potpisan krajem maja prošle godine, ali je aktuelni premijer Zdravko Krivokapić od toga odustao.

Krivokapićeva vlada je u usaglašeni Temeljni ugovor kasnije unela određene izmene, a Krivokapić je to pojasnio potrebom da dokument bude usklađen sa Ustavom Crne Gore.
 

Vijesti objavile nacrt:Temeljni ugovor pretrpeo izmene
 

Podgoričke Vijesti objavile su na svom sajtu nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, i navode da je reč o poslednoj verziji koja je pretrpela nekoliko izmena u odnosu na prethodnu.

U preambuli novog nacrta Temeljnog ugovora, koji je Vlada Crne Gore uputila SPC, piše da je hrišćanska crkva na prostoru današnje Crne Gore prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske episkopije (1219. g.) "u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve", prenose Vijesti.

U prethodnoj verziji koju je Vlada slala su bile izbrisane reči “u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve” sa obrazloženjem da je hrišćanska crkva postojala na prostoru današnje Crne Gore i u periodima ukidanja Pećke patrijaršije (u periodu od 1463. do 1557. godine i 1766. do 1920. godine) i da bi, ako to ne bi bilo konstatovano, podrazumevalo da crnogorske vladike iz dinastije Petrović-Njegoš i drugi crkveni poglavari iz tog peroda nisu pripadali hrišćanskoj crkvi i da je to sa stanovišta države Crne Gore neprihvatljivo.

"Vijesti" navode da u novom nacrtu piše i da se uvažava istorijska uloga SPC (u prethodnom nacrtu pisalo je SPC u Crnoj Gori), posebno Mitropolije crnogorsko-primorske za vreme crnogorskih mitropolita-gospodara, kao i njena uloga u državnosti Crne Gore i društvenom, kulturnom i obrazovnom razvoju, što se razlikuje od prethodne verzije koja je naglašavala istorijsku ulogu Mitropolije crnogorsko-primorske, kako je tada obrazloženo iz Vlade, kao jedine od postojećih eparhija SPC koja je temelj državnosti Crne Gore.

Takođe, u poslednjem nacrtu se SPC jemči “vršenje javnopravnih ovlašćenja”, što je bilo uklonjeno iz prethodnog nacrta, sa obrazloženjem da nije valjana pravna konstrukcija jer javnopravna ovlašćenja vrše javnopravni organi, pre svega državni organi.

Vijesti navode da Ugovor ima ukupno 20 članova, a da se na kraju kao potpisnice navode Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.
 

Bonus video

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti