Nova saznanja o planiranom atentatu: "Vučića hteli da likvidiraju na otvaranju fabrike"

25.01.2022

22:53

0

Nema nikakve sumnje da su tokom javnih događaja državnici najranjiviji

Nova saznanja o planiranom atentatu: "Vučića hteli da likvidiraju na otvaranju fabrike"
Tanjug/Strahinja Aćimović

Atentat na Aleksandra Vučića bio je detaljno planiran, a organizatori su planirali da predsednik Srbije bude ubijen na nekom javnom događaju, pišu mediji.

Kako su procenili ljudi koje su angažovali Radoje Zvicer, vođa "kavčana", regionalni političar i jedna moćna strana služba, koji u stvari stoje iza Zvicera, Vučić je najranjiviji kada je među narodom, pišu mediji.

- Plan je bio da metak iz snajpera u Vučića bude ispaljen na nekom događaju tokom februara. A pošto se zna koliko je često predsednik na terenu, jasno je da su mogli da biraju i sačekaju najbolju priliku. Samo u narednom mesecu, naime, Vučić bi trebalo da prisustvuje na nekoliko većih i ko zna koliko manjih događaja poput otvaranja pogona i fabrika, puteva, tu je i obeležavanje Sretenja 15. februara i tako dalje, objašnjava sagovornik iz istrage.

Prema rečima stručnjaka za bezbednost, nema nikakve sumnje da su tokom javnih događaja državnici najranjiviji.

Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS, potvrđuje da je najveći broj atentata na državnike izveden napolju, kada je mnogo teže organizovati obezbeđenje štićene ličnosti, posebno kada su u pitanju javne manifestacije s dosta ljudi.

- Prilikom takvih atentata najčešće se koristi snajper jer moderni modeli imaju strahovito dobru optiku i veliki domet, municija za snajper je modernizovana, pojačana su punjenja i velika je preciznost i domet zrna. Ubistvo s distance snajperom je lakše za samog teroristu. Niko ga ne vidi, samo se čuje pucanj i on je već u bekstvu. Obezbeđenje koje štiti našeg predsednika ima i problem što je on visok i uvek štrči iznad njih, pa se i to mora uzeti u obzir kada se planira zaštita predsednika, upozorava Karan.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92/Alo