Vučević: Novosadska racija opomena za celo čovečanstvo

23.01.2022

13:37

0

Pomen stradalima održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služili su vikarni episkop toplički Jerotej i vikarni episkop mohački Damaskin

Vučević: Novosadska racija opomena za celo čovečanstvo
vucevic venac - Copyright Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

 Povodom obeležavanja 80. godina od Novosadske racije u kojoj je u Novom Sadu i drugim mestima u Vojvodini ubijeno nekoliko hiljada ljudi od strane okupacionih snaga, vence su danas na spomenik "Porodica" položili predstavnici Grada Novog Sada, Jevrejske opštine, Matice romske, ambasada Mađarske, Nemačke, Izraela, SAD, Bugarske i Crne Gore, Vojske Republike Srbije kao i potomci žrtava.


Pomen stradalima održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služili su vikarni episkop toplički Jerotej i vikarni episkop mohački Damaskin.

-Novosadska racija je opomena za celokupno čovečanstvo da se fašističko zlo više nikada i nigde ne ponovi. Zato ne smemo prestati da se sećamo, iako to sećanje boli. Zato moramo o tome da učimo našu decu iako nije lako pričati o smrti i stradanjima onima koji su na početku životnog puta -rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevih obrativši se prisutnim građanima na Keju žrtava racije i naglasio da fašizmu nema mesta u Srbiji.

Pozivajući da se nedela nad nevinim žrtvama nikada ne zaborave, gradonačelnik je najavio i pokretanje dve inicjative.

 

 


-Mi iz Novog Sada pokrećemo inicijativu da zločin, koji zovemo Novosadska racija, kao lekcija uđe u udžbenike, da uđe u zvanični školski program Republike Srbije, da generacije koje dolaze uče da se takva zlodela nikada ne ponove. Da nauče da brane pravo na život, pravo na izbor, pravo na različitost. U Novom Sadu, uz blagoslov vladike bačkog gospodina Irineja pokrećemo inicijativu za izgradnju memorijalnog centra posvećenog sećanju na Novosadsku raciju -najavio je gradonačelnik Vučević.

Reči podrške uputio je i Patrijarh Srspki gospodin Porfirije koji je zbog zdravstenog stanja bio sprečen da prisustvuje pomenu, te je u pismu poručio da "Srbi nikada neće mađarski narod prepoznavati u licima zločinaca, nego ga prepoznavati kroz likove junaka kao što su Pal Teleki, Endre Bajči Žilinski i drugih koji su spasili živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima".

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike