Dodik: Važna nam je briga koju za Republiku Srpsku pokazuje predsednik Aleksandar Vučić

14.01.2022

21:28

0

Dodik je u izjavi za RTS rekao da će razgovarati sa koalicionim partnerima u vlasti, ali i sa opozicijom

Dodik: Važna nam je briga koju za Republiku Srpsku pokazuje predsednik Aleksandar Vučić
Tan2022-1-14_102124457_0 - Copyright Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je važna briga koju za Republiku Srpsku pokazuje predsednik Aleksandar Vučić i da, kako kaže, razumeju kontekst u kome je on pozvao da se predstavnici Srpske vrate u institucije BiH.

Dodik je u izjavi za RTS rekao da će razgovarati sa koalicionim partnerima u vlasti, ali i sa opozicijom.

- Mi ćemo se u februaru vratiti u Skupštinu i razgovarati o ovoj temi - rekao je Dodik i dodao da je i sam predsednik Vučić iskazao želju da i sa drugima vidi i razgovara na ovu temu.

Dodik je to rekao nakon današnje razgovora sa predsednikom Vučićem u Beogradu i podsetio da su predstavnici Republike Srpske iz institucija BiH izašli zbog nametnute odluke o izmeni krivičnog zakona, koju je doneo bivši visoki predstavnik poslednjeg dana svog mandata, u leto prošle godine, a na šta, ukazao je, nije imao pravo.

Dodik kaže da je BiH "velika nevolja" i jedna "retrogradna ideja".

- Oni nikada nisu pokazali želju da zajedno sarađujuemo na obostranom razvoju i to je dovelo do toga da je međunarodni faktor uveo visokog predstavnika, dao mu neka ovlašćenja navodno, bez ikakvog osnova u sporazumu, danas imamo situaciju da imate (viskogo predstavnika za BiH Kristijana) Šmita koji je došao bez odluke Saveta bezbednosti, a u Dejtonskom sporazumu piše da mora da bude imenovan odlukom Saveta bezbednosti - istakao je Dodik.

Rekao je i da ne oseća odgovornost zbog toga što poslednjih dana stižu kritike iz Evropske unije, SAD, Sarajeva, OEBS-a i zbog uskraćivanja drugog dela pomoći BiH iz EU.

Sva pomoć koja dolazi iz Evropske unije uvek je uslovljena, kaže Dodik.

- Ljudi, pročitajte Ustav. Ali, sve češće čujemo od stranaca da je to jedno, ali da se mora sprovoditi politika. E sad te politike idu ka centralizaciji BiH i uništavanju osnovnog sporazuma i mi nemamo pravo da se ponašamo suprotno Ustavu BiH - naveo je, između ostalog, Dodik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike