Premijerka Brnabić pozvala građane da izađu na referendum i zaokruže "da": "Ustavnim promenama do slobodnog pravosuđa"

14.01.2022

20:44

0

Objasnila je da će ubuduće, ukoliko se na referendumu izglasa ova promena Ustava, sudstvo biti nezavisno, a tužilaštvo samostalo, kao i da politika neće više imati uticaj na izbor sudija

Premijerka Brnabić pozvala građane da izađu na referendum i zaokruže "da": "Ustavnim promenama do slobodnog pravosuđa"
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je građane da u nedelju, 16. januara, izađu na referendum i zaokruže "da" i poručila da se predloženi ustavni amadmani odnose isključivo na oblast pravosuđa.

Ona je za Pink naglasila da ova izmena Ustava nema nikakve veze sa pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, Rio Tinto, kao ni za pitanja o ljudskim pravima i vakcinacijom.

- Izmena ustavnih amadmana imaju isključivo veze sa načinom na koji će se ubuduće birati sudije i tužioci - rekla je Brnabić.

Objasnila je da će ubuduće, ukoliko se na referendumu izglasa ova promena Ustava, sudstvo biti nezavisno, a tužilaštvo samostalo, kao i da politika neće više imati uticaj na izbor sudija.

Samim tim, kazala je Brnabić, ojačacće se vladavina prava u Srbiji i svi će pred licem pravde biti jednaki.Dodala je da je ovo komleksna tema koja je izuzetno značajna za sve građane.

- Po predloženim izmenama bihe doživotne sudije i neće imati probnog perioda od tri godine. Sudije će imati većinu kada biraju sudije. U visokom savetu sudstva od 11 članova, šest članova će birati samo sudije i odgovornost će biti isključivo na njima - navela je premijerka.

Objasnila je da je ovo referendum o vladavini prava i naglasila da nema nikave veze sa politikom, ni sa određenom političkom opcijom.

Istakla je da vlada za ovu odluku ima podršku najrelevantnijih udruženja kao što su Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca.

Prema njihovim rečima, kaže Brnabić, sudstvo je dočekalo vlast koja želi da se odrekne kontrole nad pravosuđem.

Podsetila je na situaciju u sudstvu 2009. godine kada je 837 sudija izgubilo posao, samo zato što su bili politički nepodobni i kazala da ne sme da se dogodi da političke stranke, kao što je tada to uradila Demokratska stranka, imaju uticaj na pravosuđe.

Ocenila je da je situacija iz 2009. nedopustiva i navela da su građani Srbije i država, zbog te situacije, morali da plate 44,4 miliona evra odštete otpuštenim sudijama.

Pozvala je sve da izađu na referendum 16. januara i zaokruže "da".

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug