Skandalozna izjava Sonje Biserko: Jačanje srpske vojske je opasnost, a regrutacija "Zelenih beretki" je bezazlena

12.01.2022

11:08

0

Pripadnici paravojne formacije "Zelene beretke" objavili su na svom Fejsbuk nalogu da kreću sa prijemom novih članova, što je prvi put posle rata u BiH

Skandalozna izjava Sonje Biserko: Jačanje srpske vojske je opasnost, a regrutacija "Zelenih beretki" je bezazlena
Sonja Biserko - Copyright ATAImages

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, okarakterisala je jačanje Vojske Srbije i paradu u Banjaluci povodom obeležavanja 30 godina od osnivanja Republike Srpske  zastrašujućima, dok je regrutacija paravojnih formacija u BiH "Zelenih beretki" za nju bezazlena.

Na pitanje novinara da dok s jedne strane imamo paradu u Banjaluci, s druge paravojna formacija "Zelene beretke" poziva na regrutaciju, Biserko je ovako odgovorila:

- Srbija se naoružava, čujemo da smo najjači, vojni lider u regionu, i to stvara atmosferu napetosti i tenziju i nesigurnost, susedi su manji i manje naoružani i Srbija se tu oseća lagodno i većom da može da bude pobednik u tome - rekla je Sonja Biserko, izbegavajući da pomene "Zelene beretke".

Novinarka je, ipak, insistirala i na tome, pa je Sonja Biserko iznela skandalozan stav.

- Ne znam koliko je to tačno i koliko se ozbiljno spremaju, ali parada u Banjaluci izgleda zastrašujuće - zaključila je Sonja Biserko.

Podsetimo, pripadnici paravojne formacije "Zelene beretke" objavili su na svom Fejsbuk nalogu da kreću sa prijemom novih članova, što je prvi put posle rata u BiH.

Komentarišući ovu činjenicu, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da za razliku od Federacije BiH, koja revitalizuje paravojne formacije, Republika Srpska svoj praznik proslavlja u slavu mira.

O tome koliko se tenzije u BiH podižu svedoče i uznemirujući snimci uniformisanih ljudi sa zelenim beretkama, ratnim zastavama Armije RBiH, koji uzvikuju "Alahu akbar". U izveštaju RTRS se navodi da su ovi snimci nastali u danu kada su porodice 56 boraca Vojske Republike Srpske iz Novog Grada na Suvoj međi na dostojanstven način obeležavale 29 godina od stradanja svojih najbližih. Istog dana bošnjačka udruženja su organizovala marš s cijem da veličaju akciju tzv. Armije BiH, u kojoj su stradali i brojni srpski civili.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike