"Bez obzira na ishod suđenja za zločine tzv. OVK, Zapad neće menjati stav o Kosovu i Metohiji"

15.11.2020

11:50 >> 21:36

0

Autor: Jovana Vrećo

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković naglasio je da mnogi zločini čelnika tzv. OVK nisu ni pomenuti u optužnici

"Bez obzira na ishod suđenja za zločine tzv. OVK, Zapad neće menjati stav o Kosovu i Metohiji"
Copyright Profimedia

Ključne zapadne zemlje ne samo da su priznale tzv. kosovsku nezavisnost, nego su i učinile sve da se taj proces i dogodi, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i dodao da, bez obzira na ishod suđenja za zločine tzv. OVK u Hagu, zapadne zemlje neće menjati stav prema KiM.

To je, istakao je Petković gostujući na RTS-u, važno da razumemo upravo zbog toga da bi razumeli u kako teškom stanju i poziciji se nalazi Srbija u odbrani KiM.

Naveo je da mnogi zločini čelnika tzv. OVK nisu ni pomenuti u optužnici i dodao da se u samoj optužnici pominje 15 logora gde su se ti zločini dogodili, uglavnom na prostoru Metohije, te da je mnogo stradalih civila i porodica nestalih, kidnapovanih koji 20 godina čekaju da pravda bude zadovoljena.

Sada kada vidimo ko su optuženi, dodaje, možemo da se prisetimo svih onih slika i mnogih visokih zvaničnika zapada kako su tapšali po ramenu sve te zvaničnike i govorili da su oni novi balkanski mirotvorci, a sada vidimo da su optuženi za najteže zločine.

– Sve su oni to i tada znali, ali ono što je važno da razumemo to je da živimo u svetu nepravde i da imamo dve opcije. Sa jedne strane, da kao noj zabijemo glavu u pesak i plačemo nad svojom sudbinom ili sa druge strane da se borimo, kao što sada radimo i kako čini predsednik Srbije Aleksandar Vučić – rekao je Petković.

Naveo je da se od 2012. godine čini sve da se promeni teška pozicija u kojoj se Srbija našla.

Pročitajte još: “Vučić ukazao šta može da se desi na Balkanu, a Priština izvlači šta joj odgovara”

– Našli smo se u situaciji da nam je manevarski prostor kao vrh ciode, i korak po korak činili smo sve i kroz briselski sporazum, i druge sporazume da probamo da omogućimo što je moguće bolji život Srbima na KiM, ali i da se izborimo za što bolju poziciju Srbije u međunarodnim okvirima kada govorimo o KiM – rekao je Petković.

Dodaje da je aktuelizovano pitanje KiM i da se o njemu upravo u ključnim zapadnim državama govori na način da je konačno rešenje moguće jedino ako se dogovore Beograd i Priština kroz kompromisno rešenje.

– Kada govorimo o odnosu zapada o onima koji su optuženi, važno je da razumemo i da je to vrsta mehanizma da se oni sa jedne strane ucene, ali opet važno je da razumemo da to što se dešava pred sudom u Hagu neće promeniti odnos prema tzv. Kosovu i naše je da se bormo i činimo sve što treba – istakao je Petković.

Naveo je da mi nismo ni jednu tešku reč izgovorili kada su odvodili Tačija, Veseljija i ostale zato što, istakao je, vodimo računa o našem narodu na KiM.

– Ni jednog trenutka nismo likovali što su podignute optužnice – naglasio je Petković.

Prištinska strana sve vreme odbijala da razgovara

Direktor kancelarije za KiM rekao je da je pitanje imovine, posle sedam godina, stavljeno na dnevni red i dodao da je prištinska strana sve vreme odbijala da razgovara o tom pitanju tvrdeći da je to njihovo unutrašnje pitanje, a da svi dobro znamo kolika je privatna imovina i imovina Srbije, Srpske pravoslavne crkve.

Petković je rekao da je dobar deo imovine uništen, prodat i da je oko 600 preduzeća likvidirano južno od Ibra.

– Insistiramo da se uspostave mehanizmi, da se na međunarodnim standardima uspostave pravla kako treba da se postavimo po pitanjima imovine, s obzirom da postoje dijametralno suprotni stavovi Beograda i Prištine kada govorimo o imovini i da onda krenemo u rešavanje konkretnih pitanja kroz posebne komisije koje bi se time bavile – dodao je Petković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike