Vučić: Srbija je spremna za dijalog, ali bez uslovljavanja i naredbi

03.01.2022

15:29

0

Srbija se nalazi na evropskom putu i ima veoma dobre odnose sa svim svojim prijateljima u svetu

Vučić: Srbija je spremna za dijalog, ali bez uslovljavanja i naredbi
Tan2022-1-3_13458540_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Srbija je uvek za dijalog spremna, ali dijalog bez uslovljavanja i bez diktata i naredbi za srpsku stranu, poručio je danas u Pančevu predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je, na pitanje kakav je stav Beograda po pitanju budućnosti dijaloga i da li je realno očekivati da se on završi do kraja ove godine, rekao da je Srbija uvek spremna za dijalog.

„Međutim primetili ste dve stvari ko je pažljivo i na ozbiljan način čitao izjave Aljbina Kurtija. Prvo, rekao je da može dijalog naravno, ali da u centru bude međusobno priznanje. To je bila tačka jedan. Pošto sam shvatio da ne razume o čemu govori, rekao je da su na čistom evropskom putu i da će tražiti prijem u EU, a da je Srbija članica Evroazijskog saveza.On ne razume šta je potpisati sporazum, a šta biti član“, objasnio je on.

Vučić je izrazio uverenje da je do tog zaključka Kurti verovatno došao čitajući pojedine zapadne medije.

„Srbija se nalazi na evropskom putu i ima veoma dobre odnose sa svim svojim prijateljima u svetu, Rusijom, Kinom, Indijom, i nastaviće da ih čuva, gaji i baštini“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da je predstojeći referendum prilika da pokažemo da smo opredeljeni za evropske vrednosti.

„A to je pre svega da građani razumeju da će profesionalci sami birati sudije i tžioce bez mešanja politike. To je važna poruka da se Srbija menja“, zaključio je on.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je vlada u Prištini spremna da u ovoj godini postigne sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom, ali da to "mnogo više zavisi od Srbije".

Kurti je u intervju za TV Kljan ponovio da sporazumi koji ne podrazumevaju "uzajamno priznavanje" kao centar sadržaja za Prištinu nisu prihvatljivi i da "nikome nisu od koristi".

"Srbija želi da nastavi evropski put, ali to neće moći bez priznanja Kosova, a s druge strane Kosovo želi evropske i evroatlantske integracije i za to nam je potrebna potpuna normalizacija sa Srbijom", rekao je Kurti.

Najavio je i da će sledeće godine Priština da podnese zahtev za status kandidata u EU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike