Premijerka Brnabić otkrila: Od oktobra prošle godine 92.300 povratnika iz dijaspore

27.12.2021

19:32

0

Navela je da je mnogo razloga što je sve više povratnika iz dijaspore

Premijerka Brnabić otkrila: Od oktobra prošle godine 92.300 povratnika iz dijaspore
Tan2021-12-14_201435113_1 - Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Od oktobra prošle godine u Srbiju se iz inostranstva vratilo 92.300 građana, a većina su visokoobrazovani, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na četvrtoj godišnjoj konferenciji "Talenti na vezi 4.0".

Premijerka je iznela procenu programa "Tačka povratka", a na osnovu podataka tima UNDP koji, kako je objašnjeno, na neformalan način, kroz Fejsbukov algoritam za oglašavanje, prati migracije, odnosno neto razliku između priliva i odliva iz zemlje.

Brnabić je ukazala da istovremeno i dalje postoji problem sa niskokvalifikovanom radnom snagom u sektorima kao što su vozači, električari i varioci, koji odlaze trbuhom za kruhom u zemlje Zapadne Evrope.

- Sada gledamo kako da i taj problem rešimo, da oni ostaju i vraćaju se u Srbiju, što verujem da ćemo uspeti kako naš ekonomski rast bude sve dinamičniji i kako imamo sve više stranih i domaćih investitora - rekla je Brnabić.

Umesto odliva priliv visokokvalifikovanih povratnika

Istakla je da se svake godine sve više građana vraća u Srbiju i i da je prema istraživanju Bečkog instituta za međunarodne odnose, od 2015. do 2019. godine, Srbija uspela da preokrene trend odliva mozgova.

- Umesto odliva imali smo neto priliv i to visokokvalifikovanih povratnika svih starosnih kategorija, a pre svega u starosnoj grupi od 24 do 29 godina. To je prava revolucija, to je najbolja garancija za prosperitetnu i bolju budućnost i kvalitetniji život u Srbiji - rekla je premijerka na onlajn konferenciji na kojoj je odgovarala na pitanja građana koji su doneli odluku da se vrate u Srbiju ili razmišljaju o povratku.

Navela je da je mnogo razloga što je sve više povratnika iz dijaspore, ističući, pre svega, to što je Srbija pokazala da ume da se nosi sa kriznim situacijama, kao i da je u 2019. godini privreda Srbije imala najmanji pad u Evropi.

- Ove godine naš ekonomski rast će biti značajno iznad sedam odsto, što je malo ko očekivao - rekla je premijerka.

Istakla je da je u poslednjih pet godina mnogo toga urađeno u digitalizaciji, a da je sledeći korak investiranje u razvoj veštačke inteligencije, podsetivši da je u Srbiji osnovan Institut za razvoj veštačke inteligencije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike