Dan sećanja na "Oluju": Predsednik Vučić - Nećemo zaboraviti kolone dečaka koji su izbegli metak

04.08.2021

18:57 >> 20:35

0

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje skupu, kao i ministri Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić, patrijarh Porfirije i crkve

Dan sećanja na "Oluju": Predsednik Vučić - Nećemo zaboraviti kolone dečaka koji su izbegli metak
Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/RADE PRELIC

Dan sećanja na stradale i proterane Srbe iz nekadašnje Republike srpske Krajine u oružanoj akciji “Oluja” koju su 1995. goodine izvele oružane formacije Hrvatske, obeležava se večeras u zemunskom naselju Busije, koje su podigli prognani iz kolone u kojoj su pre 26 godina došli u Srbiju.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje skupu, kao i ministri Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić, patrijarh Porfirije i crkveni velikodostojnici.

Minutom ćutanja odana je pošta svim stradalim ljudima tokom akcije “Oluja”. Intonirane su i himne Republike Srbije i Republike Srpske.

Vučić: Podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo

– Danas, kada ponovo podsećamo sebe na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250.000 Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Govorimo o našem identitetu, u koji su, zauvek, ugrađene kolone na traktorima, zbegovi, ubistva na Petrovačkoj cesti, i nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema. Govorimo o onom identitetu, u koji su ugrađeni, večno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama koji su bili posledice iste te politike, istrebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije – kaže Vučić.

On je rekao da nikada nećamo da zaboravimo kolone i dečake za volanima koji su izbegli metak.

Vučić je rekao da ne treba računati da ćemo dobiti izvinjenje ili da će neko da se pokaje zbog zločina nad Srbima.

-Za njih postoji jedna istina – Srbi štrče, Srbi su neposlušni, Srbi su nepokolebljivi i nepokorni, takvi nisu potrebni – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao je ponosan na činjenicu što je u Srbiji stasala drugačija politikam drugačija generacija mladih ljudi koji hoće ponosno i uzdignuto da drže svoju srpsku glavu.

-Neću da se izvinjavam onima koji su ubijali desetine i stotine hiljada Srba, hoću da razgovaramo sa njima u miru, hoću da čuvam mir, ali neću da gazimo po ubijenim Srbima, neću da gazim po Krajišnicima. Nikada se kao danas nije prekrajala istorija – poručio je Vučić.

Vučić je istakao da ga je sramota one Srbije koje se stidela svojih krajiških izbeglica, koja je zatvarala svoje puteve i drumove da ih drugi Srbi ne bi videli, kao da ima potrebe da se stidimo suza naših.

-Nikada to više ne sme da se ponovi – poručio je predsednik.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Patrijarh Porfirije: Da se pomolimo Bogu

Nakon službe patrijarha Porfirija, on se obratio okupljenima. Kaže da se molimo za one koji su stradali i pre “Oluje”, još od zadarske Kristalne noći. On je podsetio i na ustaške zločine iz Drugog svetskog rata, od Gline do Jasenovca. Patrijarh je podsetio i na reči svetog Vukašina iz Klepaca: “Samo ti dijete radi svoj posao”, te objasnio da je to paradoksalni primer pobede žrtve.

– Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one pre toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njihvama u kućama i stanovima. Sabrali se da se motilveno setimo nebivalog po razmerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem… – rekao je Porfirije nakon opela u Busijama, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Moleći se za postradale ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezilazno stanje žrtve, poručio je patrijarh. Patrijarh Porfirije kaže da je čovek poražen, a Bog izneveren, ukazujući na to koliko je Krajina danas pusta.

– Bog ne broji čijih je žrtava više, a čijih je manje. Zvale se oni Jovan, Jozef ili Jusuf – podvukao je partijarh.

Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to pre trajna muka i pakao. Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsneja, rekao je patrijarh. Porfirije je ponovio reči bivšeg patrijarha Germana – Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

Dodik: Nećemo da ćutimo

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je prisutnima da su se okupili da pamte stradanje biblijskih razmera, još jedno u nizu koje se desilo Srbima sa tog prostora.

-Stradanje koje se može i treba smatrati konačnim rešenjem srpskog pitanja na prostoru hrvatskih država, u poznatoj ideologiji ustaške Nezavisne države Hrvatske, koja je promovisala da jednu trećinu treba pobiti, jednu raseliti i jednu prekrstiti – podsetio je Dodik.

Ukazao je da su danas prostori gde su živeli Srbi pusti i prazni. “Tamo nisu dozvolili narodu ni da se vrati da bi ostvario svoja imovinska druga prava”, naveo je Dodik.

Dodik je poručio da ne želi nikakve sukobe, ali da RS ne želi da odustane od svojih političkih prava i da ne želi da se ta prava uskraćuju na način na koji se to vidi ovih dana.

-Mi nećemo da ćutimo i mi ćemo se boriti protiv nepravde koju smo doživeli i doživljavamo u kontinuitetu. Hoćemo snažnu i stabilnu Republiku, ništa ne tražimo nego da Republika Srpska bude ono što je njoj dato u Dejtonskom sporazumu i šta piše u ustavu Bosne i Hercegovine. Oni su davno to nama oteli, a mi želimo da to imamo. Ja mislim da je to legitiman politički cilj – istakao je Dodik.

Na platou ispred crkve u Busijama gde se održava svečnost okupljeno je nekoliko hiljada građana iz različitih delova Srbije.

Kako kažu, najvažnije je da se to “čudo” nikada ne ponovi, da čuvamo mir, slogu i slobodu.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

– Sećam se velike kolone, kada su deca, od 10, 15 godina na traktorima vozili porodice… Treba oprostiti, ali ne i zaboraviti – rekao je za Tanjug jedan stariji gospodin.

Oluja je, kažu, bila genocid.

– Veliki je broj proteranih, ali šta ćete. Takva nam je sudbina, da nas proteruju sa svih mesta. To je bio genocide, da se više nikad ne ponovi – rekao je jedan žitelj Busija.

Na obeležavanju je i dečak sa majicom na kojoj piše – Da l’ još đede čuvaš automate da unuci Krajinu povrate’?

U Busijama su i lideri Srba iz Crne Gore, vođe Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i predstavnici Srpske liste sa Kosova i Metohije.

U hrvatskoj akciji “Oluja” proterano je više od 250.000, a ubijeno oko 2.000 Srba

“Oluja” je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike