Svedočenje napadnute Srpkinje iz Orahovca: Udarali su nekim motkama, pomislila sam da je zemljotres

11.09.2021

05:45

0

Autor: I.Pavlović

Usudila sam se da sa baterijskom lampom izađem na terasu i napadači su tada pobegli

Svedočenje napadnute Srpkinje iz Orahovca: Udarali su nekim motkama, pomislila sam da je zemljotres
Copyright Profimedia

Još sam pod lekovima za smirenje, a i srčani sam bolesnik. Pomislila sam da je zemljotres kada su nasilnici, oko pola tri ujutru, obili katanac i ušli na sprat kuće.

Udarali su nekim motkama, polomili su i prozore, ali ne znam zašto su to radili i šta su tražili. Iako bunovna usudila sam se da sa baterijskom lampom izađem na terasu i napadači su tada pobegli, ali sam prethodno pozvala komšiju koji mi je rekao da odmah pozovem policiju.

Ovako sedamdesetčetvorogodišnja Mirjana Dedić , iz Orahovca, opisuje atak na njen dom koji se dogodio u noći između srede i četvrtka. Kaže i da je policija ubrzo stigla, a da je ona u međuvremenu videla četvoricu mladića kako beže kroz voćnjak.

– Pričali su na albanskom, ali posebnim dijalektom koji je karakterističan za Orahovac – uplakana objašnjava za Novosti Mirjana.

– Živim sama. Suprug mi je preminuo 2004, a deca žive u centralnoj Srbiji. Ja nisam htela da napustim kuću i imanje. Ovde živim više od 50 godina, rodila decu, ovde mi je sve.

Iako su pripadnici policije došli brzo i saopštili joj da je reč o izgrednicima koji imaju po 16-17 godina, Mirjana kaže da su takvi perfidni napadi Albanaca na Srbe dobro poznati.

– Uglavnom šalju maloletnike da napadaju i kradu, i potom se pravdaju da su to deca i da im ne mogu ništa. Upravo to mi je i policija saopštila, a napadi će se nastaviti – dodaje ova žena koja je radni vek provela u fabrici za proizvodnju vina i rakije “Orvin” u Orahovcu.

Napad na ovu Srpkinju uznemirio je i ostale Srbe u Orahovcu kojih ima svega oko 300, a 1999. bilo ih je oko 4.500.

Preostali Srbi u Orahovcu su često na meti albanskih ekstremista koji napadaju i stare i bespomoćne. Ne znam šta im je sada bio cilj, da li da pokradu ženu od 74 godine? Krajnji cilj im je svakako da i nju i preostale Srbe zastraše i da nas primoraju da se selimo – kaže Aleksandar Micić, predsednik Privremenog organa Orahovca.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike