Traže izvinjenje: Burne reakcije srpskih političara na sramnu izjavu Tomasa Šiba

08.04.2021

11:29 >> 13:15

0

Posebno je sramna činjenica da je nemački ambasador ovo izjavio na godišnjicu nemačkog napada na Kraljevinu Jugoslaviju 1941. godine

Traže izvinjenje: Burne reakcije srpskih političara na sramnu izjavu Tomasa Šiba
Copyright Youtube printscreen

Ministar i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je danas da izjava Tomasa Šiba ne priliči ambasadoru Nemačke i ukazao da su zločine predstavljali bombardovanje Srbije 1941. kao i 1999. godine.

Vulin je rekao da bi 6. aprila, na dan kada je Nemačka u Drugom svetskom ratu ubila desetine hiljada Beograđana, Šib morao da obilazi groblja i polaže vence, a ne da pravda aprilsko bombardovanje Srbije 1999. godine.

-Takva bahatost priliči nemačkom okupacionom komandantu Srbije, ali nikako ambasadoru Nemačke u Srbiji, izjavio je Vulin, saopštio je Pokrtet socijalista.

Vulin ocenjuje da je i komadanje Srbije 1941. bio zločin, kao i komadanje Srbije 1999. i da je 1999. SR Jugoslavija napadnuta zbog odbijanja da potpiše svoj nestanak u Rambujeu i zbog odnosa prema, kako kaže, “šiptarskoj manjini”.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti navodnu humanitarnu katastrofu i “genocid” na KiM.

Posebno je sramna činjenica da je nemački ambasador ovo izjavio na godišnjicu nemačkog napada na Kraljevinu Jugoslaviju 1941. godine.

Popović: Nemački ambasador da se izvini zbog uvrede

Sramna izjava nemačkog ambasadora u Beogradu, Tomasa Šiba, da je trebalo bombardovati Srbiju 1999. godine da bi se sprečio genocid, predstavlja vrhunac cinizma i nastavak kampanje pojedinih zapadnih zemalja da se srpski narod proglasi za genocidan, izjavio je danas predsednik Srpske narodne partije i ministar Nenad Popović.

Posebno je perfidno, naveo je Popović u saopštenju, što je ambasador Šib ovo rekao u danima kada srpski narod obeležava osam decenija od bombardovanja Beograda koje su izvršili nacistički bombarderi.

-Jasno je da se radi o još jednom pokušaju falsifikovanja istorije, gde jedan predstavnik nemačke nacije, koja je odgovorna za milione mrtvih u Prvom i Drugom svetskom ratu, pokušava da Srbe proglasi za genocidan narod i agresore, smatra Popović.

Podseća ambasadora Šiba da je srpski narod i tokom Prvog i tokom Drugog svetskog rata baš od Nemaca preživeo genocid, od Mačve 1914, Kragujevca i Kraljeva 1941, do Jasenovca, gde su ustaše, pod nacističkom zaštitom, zverski ubijale srpsku decu.

-Zahtevamo od nemačkog ambasadora da se izvini srpskom narodu za izgovorene uvrede, ako želi da nastavi da kredibilno obavlja dužnost diplomatskog predstavnika svoje zemlje u Republici Srbiji, naveo je Popović.

Mirović: Izjava Šiba nije diplomatska, mora se reagovati

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine nije diplomatska i da ne priliči ambasadoru u jednoj suverenoj zemlji.

-Izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba za RTV nije diplomatska, nije istinita, nije razumna, ne priliči statusu ambasadora u suverenoj zemlji. Jednostavno, smatram da se na ovakvu izjavu mora reagovati u skladu sa odgovarajućim principima i konvencijama, napisao je Mirović na Instagramu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike