Sramna izjava nemačkog ambasadora: "Morali smo da bombardujemo Jugoslaviju, sprečili smo katastrofu"

07.04.2021

19:38 >> 20:38

0

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje

Sramna izjava nemačkog ambasadora: "Morali smo da bombardujemo Jugoslaviju, sprečili smo katastrofu"
Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti navodnu humanitarnu katastrofu i “genocid” na KiM.

Posebno je sramna činjenica da je nemački ambasador ovo izjavio na godišnjicu nemačkog napada na Kraljevinu Jugoslaviju 1941. godine.

– Svestan sam da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN (o pokretanju vojne akcije). Ali neka odluka je morala da bude doneta, cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu – rekao je Šib.

Pročitajte još:

Nemački ambasador je potom nastavio u maniru svojih predaka, pa je rekao da je bombardovanje “bilo veoma teško za Srbiju, ali da ne bi trebalo zaboraviti da se nije tek tako desilo”.

Šib je potom izneo i neistinu, rekavši da su “prethodno primenjena sva diplomatska sredstva, i da je bilo potrebno pronaći rešenje za KiM”. Činjenica je da uopšte nisu bila iscrpljena sva diplomatska sredstva, pošto je agresija na naš narod izvršena bez saglasnosti Saveta bezbednosti.

Mirović: Izjava Šiba nije diplomatska, mora se reagovati

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je večeras da izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine nije diplomatska i da ne priliči ambasadoru u jednoj suverenoj zemlji, te da se na nju mora reagovati u skladu sa odgovarajućim principima i konvencijama.

Šib je za RTV rekao da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečili humanitarna katastrofa i “genocid na Kosovu”.

“Izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba za RTV nije diplomatska, nije istinita, nije razumna (trebalo sprečiti navodnu humanitarnu katastrofu i izmišljeni genocid bombardovanjem), ne priliči statusu ambasadora u suverenoj zemlji. Jednostavno, smatram da se na ovakvu izjavu mora reagovati u skladu sa odgovarajućim principima i konvencijama”, napisao je Mirović na Instagramu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike