Stano kritikuje Prištinu zbog odluke da otvori ambasadu u Jerusalimu

02.02.2021

13:40

0

Kosovo je označilo EU integracije za svoj strateški prioritet i od njega se očekuje da se ponaša u skladu sa tom obavezom, kaže Stano

Stano kritikuje Prištinu zbog odluke da otvori ambasadu u Jerusalimu
Copyright Peter Stano, Youtube printscreen

Portparol EU Peter Stano kaže da je za žaljenje odluka tzv. Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu i da takvo ponašanje skreće Prištinu od EU pozicija kada je Jerusalim u pitanju.

-Kosovo je označilo EU integracije za svoj strateški prioritet i od njega se očekuje da se ponaša u skladu sa tom obavezom, kaže Stano.

Stano je odgovarajući na pitanje medija o mogućim posledicama po Prištinu zbog ovakvog poteza naglasio da EU i zemlje članice očekuju od Kosova da napreduju na evropskom putu tako što će se usklađivati sa EU politikama i principima.

-Ako ne ispunjavate postavljene uslove onde ne možete ni da sanjate da ćete se ikada priključiti EU, kaže Stano.

pročitajte još

Na pitanje albanskih medija kako EU reguje na dokument kojim se Srbija u Vašingtonu obavezala da će učiniti isto što i Kosovo, i otvoriti ambasadu u Jerusalimu, Stano napominje da ”Srbija još nije krenula u pravcu otvaranja ambasade” i podseća da se i od Srbije očekuje da “postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU” .

-Usklađivanje sa EU politikama i standardima je jedan od osnovnih uslova pristupnog procesa, kaže Stano.

Na dalje insitiranje albanskih medija na tome da “Srbija do sada nije imala konsekvence zbog svog neusklađivanja sa spoljnom politikom EU”, Stano ponavlja da je proces pristupanja ”proces u kome se isporuka obaveza očekuje postepeno, a ne odjednom”.

Stano je još jednom ponovio da EU ”ne traži od Kosova da nešto uradi ili ne, ali da postoje kriterijumi koji moraju da se ispune ako se želi članstvo”.

-Mi samo očekujemo da se ponašete u skadu sa onim što ste sami izjavili da vam je cilj, zaključuje Stano.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike