Selaković: Odluka Izraela uticaće na odnose sa Srbijom

02.02.2021

09:40 >> 11:04

0

Ministar je objasnio da Srbija ni u kom slučaju nije učestvovala u tom procesu između tzv. Kosova i Izraela

Selaković: Odluka Izraela uticaće na odnose sa Srbijom
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Srbija nije nimalo srećna zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i tzv. Kosova, rekao je jutros ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ocenio da će to svakako uticati na odnose Srbije i Izraela.

-Izrael je izabrao da mu je važniji interes vezivanja za SAD i ono što je važno SAD, nego što je to odnos sa Srbijom. To je njihovo legitimno pravo. Mnogo smo ulagali u odnos srpskog i jevrejskog naroda kao i u odnose dveju država. I nismo srećni zbog toga, istakao je Selaković za RTS.

On je objasnio da Srbija ni u kom slučaju nije učestvovala u tom procesu između tzv. Kosova i Izraela jer, kako kaže, predsednik Aleksandar Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna Kosovo i obrnuto prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma 4. septembra u Beloj kući.

pročitajte još

-Rekli smo tada da to nije nešto što je naša međunarodna politička pozicija. Vrlo je zanimljivo da li će sada biti muslimanskih i arapskih zemalja koje će nakon ovoga priznavati Kosovo. Ja sam uveren da neće, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, videlo se “upinjanje iz petnih žila” zvaničnika Stejt departmenta SAD Metjua Palmera da do uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i tzv. Kosova dođe i da se, kako navodi, ta stavka Vašingtonskog sporazuma između SAD, Izraela i tzv. Kosova sprovede.

-Videćemo da li će se toliko truditi i upinjati da se primene i oni drugi delovi sporazuma sa Srbijom. Da li će tzv. Kosovo pristupiti ”mini-Šengenu”, da li ćemo izvršiti energetsku diversifikaciju, što je od velikog značaja za Srbiju, jer mi na Gazivodama danas nemamo ništa konkretno što se tiče naše privrede… videćemo kako će to da izgleda, jasan je bio Selaković.

pročitajte još

On je dodao da Vašingtonski sporazum podrazumeva jednogodišnju obavezu uzdržavanja obeju strana za aktivnosti na međunarodnom planu – Srbije za “otpriznavanje” Kosova, a Prištine za priznavanje i pristupanje međunarodnim organizacijama.

-Mi se svojih obaveza držimo, ali znamo kako nam je postupati ako se drugi ne budu držali toga, zaključio je Selaković.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike