Međustranački dijalog se nastavlja u subotu, očekuje se konferencija za medije

09.07.2021

17:36 >> 17:37

0

Autor: M. I.

U dijalogu su učestvovali evropski poslanici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn

Međustranački dijalog se nastavlja u subotu, očekuje se konferencija za medije
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC

Sastanak predstavnika srpskih stranaka u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, na kojem su učestvovali i posrednici iz Evropskog parlamenta, završen je večeras u Beogradu, a biće nastavljen sutra razgovorima o medijima.

U dijalogu su učestvovali evropski poslanici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn, koji su prethodno jutros razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a zatim i sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su iz redova vladajuće većine Sandra Božić, Vladimir Orlić i Dejan Ðurđević iz SNS-a, Ðorđe Milićević iz SPS-a, predstavnici SVM-a, Jedinstvene Srbije i SDPS-a.

Iz opozicije prisutni su bili generalni sekretar Stranke slobode i pravde Ljuban Panić, predsednik DS-a Zoran Lutovac, PSG-a Pavle Grbović, predsednik Z ZS-a Nebojša Zelenović, a ispred Ne davimo Beograd Ðorđe Pavićević.

Tu su bili i lider SDS-a Boris Tadić, predsednik Dveri Boško Obradović, predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik LSV-a Nenad Čanak, dok je Tatjana Macura iz SMS-a ranije rekla da danas neće prisustvovati sastanku iz zdravstvenih razloga.

Sutra se očekuje i konferencija za medije, na kojoj će se obratiti predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predstavnici Evropskog parlamenta.

Orlić: Opozicija ne izlazi na izbore tamo gde nema šanse

Funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je danas da je predstavnicima Evropskog parlamenta skrenuo pažnju da su svi koji govore da nešto sa izbornim uslovima nije u redu izašli na izbore, i to tamo gde su procenili da imaju šanse.

pročitajte još:

Orlić je novinarima u pauzi međustranačkog dijaloga rekao da je deo opozicije ranije govorio o predlozima da se dodeli nacionalna frekvencija nekoj televiziji, da se naprave paralelna uredništva na javnim servisima, a verovatno i na privatnim televizijama, da imaju vlast bez izbora, ali da ne zna da li to i dalje važi, jer toga nema na papiru.

Drugi deo bivšeg režima, kako je rekao Orlić, takve zahteve je prokomentarisao kao “brukanje”.

– Ovaj sastanak se organizuje danas i sutra i onda bi trebalo da se izvede neka vrsta zaključka na konferenciji za novinare, a da se nastavak, kako su to najavili iz EP, može očekivati za drugu polovinu septembra – rekao je Orlić.

Prema njegovim rečima, do tada bi trebalo da se definišu teme za drugi deo razgovora, te da ne bi bilo loše da se pozovu predstavnici javnih servisa i REM-a.

Orlić je naveo da se danas razgovara o medijima i da je to u skladu sa prethodnim razgovorima koji su se dešavali pre izbora.

TANJUG/ RADE PRELIC

– Mi smo još tada definisali nekih 17 mera koje se odnose na sve moguće aspekte izbornog procesa i od tih 17 mera u potpunosti je realizovano njih 15 – rekao je Orlić.

Orlić je prokomentarisao saopštenje stranke Vuka Jeremića u kojem je, kaže, ocenjeno da danas SNS na razgovorima predstavlja “šljam”.

– Naša delegacija je u sastavu Sandra Božić, zamenik predsednika poslaničke grupe SNS, Marijan Rističević, koji predvodi svoju stranku, inače, sve troje jesmo i članovi parlamentarnog odbora za stabilizaciju I pridruživanje – istakao je Orlić.

On je dodao da postoji vrlo problematično ponašanje dela medija koje je neposredno pod kontrolom “tajkunskog dela bivšeg režima” i da se to pre svega manifestovalo u njihovom ponašanju i tokom izborne kampanje.

– Naš je principijalni stav da nema prostora da se razgovara o tome ko bilo ko od privatnih medija treba da da više ili manje prostora ovoj ili onoj političkoj opciji, naš je stav da privatni mediji, uključujući i one pod kontrolom tajkuna, imaju pravo na uređivačku politiku – rekao je Orlić.

On je naveo da na medijskoj sceni postoje pojave koje su sve samo ne pokazatelj ispravnog odnosa prema dijalogu i društvu.

– Primer je Tabloid koji je biblija tog dela političkog spektra, Jeremić, Ðilas i Marinika odatle crpe inspiraciju i prave sadržaje za lažne kontrukcije, odakle se oni napajaju i takav magazin je danas na naslovnoj stani napisao – jedan metak u Vučića rešava sve u ovoj zemlji – rekao je Orlić.

SDPS: Cilj da vratimo poverenje građana u izborni proces

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) konstruktivno učestvuje u međustranačkom dijalogu, izjavila je poslanica te stranke Nataša Mihailović Vacić.

Ona je u pauzi međustranačkog dijaloga rekla da je cilj te stranke jasan od samog početka i da žele da vrate poverenje građana u izborni proces.

pročitajte još:

– Želimo da se izborni uslovi dugoročno unaprede i da građani konačno postanu birači, da glasaju za kandidate po imenu i prezimenu, da se otvore izborne liste i da 70 odsto kandidata sa najboljim izbornim rezultatom automatski uđe u parlament, a da 30 odsto delegiraju stranke po sopstvenom nahođenju, u odnosu na teritorijalnu zastupljenost, rodnu ravnopravnost… – dodala je ona.

Grbović: Vlast relativizuje probleme

Prva sesija međustranačkog dijaloga je protekla očekivano u smislu da su vladajuće stranke pokušale da relativizuju probleme sa kojima se Srbija suočava i na taj način izbegnu odgovornost za loše stanje, izjavio je predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović.

On je posle razgovora s posrednicima iz Evropskog parlamenta u Palati Srbija u Beogradu rekao da je opozicija nastupila veoma odgovorno i konsolidovano, ali da, nažalost, vlast nije pokazala spremnost da odgovori na isti način.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike