Pritisci na Srbiju se pojačavaju, moguće intenziviranje kampanje zbog Kosova kroz proteste i incidente

19.05.2021

05:30 >> 08:19

0

Sve je deo orkestrirane kampanje da se na Srbiju izvrši pritisak da popusti po pitanju Kosova

Pritisci na Srbiju se pojačavaju, moguće intenziviranje kampanje zbog Kosova kroz proteste i incidente
Copyright Profimedia

Non-pejperi o mogućem prekrajanju granica na Balkanu i rešenju za Kosovo, koji su se smenjivali jedan za drugim poslednjih nedelja, pretnje iz Prištine tužbama za genocid protiv Srbije, pritisci iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, najave da će KFOR i UNMIK biti povučeni iz južne srpske pokrajine…

SAD i EU insistiraju na nastavku dijaloga i nalaženju rešenja za Kosovo, ali se stalno podmeće “obostrano priznavanje”.

pročitajte još

Uporno se traži dijalog, a sve zajedno to su, zapravo, pritisci na Srbiju da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova. I Srbija odoleva.

– Sve što se dešava oko Srbije, svi ti pritisci iz Podgorice, Sarajeva, Zagreba, Prištine i nekih zapadnih medija, deo su orkestrirane kampanje da se pritisak izvrši da se popusti oko Kosova. U tom smislu moguće je da će biti organizovani i ulični protesti kako bi se srpska vlast dodatno pritisnula. Pojedini mediji dobijaju dosta novca iz fondova da budu deo te priče, deo pritiska javnosti na vlast u Srbiji. A sve se svodi na Kosovo – kaže za 24sedam politički analitičar Branko Radun.

Sve ono što se dešavalo u prethodnom periodu imalo je cilj da “opipa puls”.

– Od nas se očekuje i da okrenemo leđa Rusiji i Kini. I Samit u Sloveniji i vest da se KFOR povlači sa Kosova, čime bi bili ugroženi Srbi jer bi se stvorio bezbednosni vakuum, sve su to pritisci, obećavanja tipa – evo, vi ćete u EU, samo da bi se dobilo priznanje i od Srbije. Govore o normalizaciji odnosa, a to je u principu eufemizam za priznavanje – ocenjuje Radun za 24sedam.

Branko Radun, TV Pink printscreen

Radun očekuje da se ti pritisci intenziviraju.

– Kampanja će se možda intenzivirati, mogući su i incidenti na Kosovu, protesti u Srbiji, ali ona neće ići u meri eskalacije, nekih otvorenih sukoba i sankcija, to će biti kombinovana kampanja – medijska, diplomatska, finansijska, sa manjim incidentima koji treba da pošalju poruku – evo šta će se desiti Srbima na Kosovu ili Srbima u RS ili u Crnoj Gori – upozorava Radun.

Priznavanje od Srbije, međutim, uprkos pritiscima, ne vredi očekivati.

– Srbija je pravila ustupke kada je bila slaba i podeljena, bez jasne jedinstvene politike. Pozicija Srbije danas je mnogo bolja nego što je bila. Amerikanci i Evropljani ne odustaju od priznavanja Kosova, ali su odustali od politike kažnjavanja – zaključuje Radun.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike