Brnabićeva se sastala sa Palmerom: SAD podržavaju dijalog, Priština da ispuni obaveze

03.06.2021

13:09 >> 14:06

0

Premijerka je sa Palmerom razgovarala o stanju bilateralnih odnosa, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, odnosima u regionu Zapadnog Balkana, kao i o ekonoms

Brnabićeva se sastala sa Palmerom: SAD podržavaju dijalog, Priština da ispuni obaveze
Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije

Srbija je posvećena nastavku dijaloga sa Prištinom, koja mora da ispuni preuzete obaveze, istakla je premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom. On je naveo da SAD podržavaju dijalog pod okriljem Evropske unije.

Brnabićeva je sa Palmerom razgovarala o stanju bilateralnih odnosa, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, odnosima u regionu Zapadnog Balkana, kao i o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, saopšteno je iz Vlade.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije

Premijerka je istakla da je dijalog sa privremenim institucijama u Prištini u fokusu Vlade, ali da je neophodno da se stvari koje su ranije dogovorene u okviru dijaloga, pre svega Zajednica srpskih opština, sprovedu u delo.

– Beograd je ispunio sve svoje obaveze i očekujemo da vidimo i to sa druge strane, kako bi dijalog imao smisla. Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih lica, i u potpunosti smo posvećeni potpunom rešavanju tog pitanja – rekla je Brnabićeva.

pročitajte još

Palmer je istakao da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika Unije Miroslava Lajčaka, te pohvalio okrenutost Beograda i predsednika Aleksandra Vučića razgovorima sa Prištinom.

– Beograd će nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa naše zemlje – istakla je premijerka Srbije.

Brnabićeva je navela i da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.

– Naš interes je inteziviranje političkog dijaloga i poseta na najvišem nivou, i nadam se da ćemo ove godine imati prilike da obeležimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa – rekla je Brnabićeva.

Dvoje sagovornika je razgovaralo i o sveukupnoj regionalnoj situaciji i saglasilo se da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona.

Palmer je naglasio i da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će, kaže, u znatnoj meri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.

Takođe, istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi i ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Palmer je ukazao na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike