Predsednik Vučić u "Torlaku": "Rusi i Kinezi su bili oduševljeni onim što su videli, prve vakcine će izaći do 10. juna! (FOTO)

15.04.2021

06:15 >> 10:24

0

Predsednik je takođe izjavio da veruje ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine

Predsednik Vučić u "Torlaku": "Rusi i Kinezi su bili oduševljeni onim što su videli, prve vakcine će izaći do 10. juna! (FOTO)
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su danas Institut za virusologiju i serume “Torlak”, gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine “sputnjik V”.

Vučić je tom prilikom uručio vakcine “Astra Zeneke” za Republiku Srpsku, a donaciju od 20.000 doza vakcina preuzeo je predsedsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija za RS uvek na raspolaganju.

-Sve što možemo da učinimo, da pomognemo, učinićemo to – rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija donirati RS i druge vakcine, za koje bude dobila dozvolu za izvoz.

-Spremni smo da podelimo to sa narodom u Srpskoj. A, do sada smo uspeli da dovoljno i mnogo više nego drugi obezbedimo vakcina za građane Srbije -rekao je Vučić.

SUTRA VAŽAN SASTANAK

Tanjug/Zoran Žestić

Direktorka Insituta Vera Stoiljković predstavila je zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa.

Vučić je u razgovoru sa Stoiljkovićevom najavio da će država proširiti kapacitete “Torlaka” i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak.

Vučić je tokom obilaska dobio informaciju da laboratorija tog instituta može dnevno da obradi 3.000 testova i istakao da je potrebno da mogu da obrade 10.000 testova dnevno i da će država uložiti dodatni novac.

– Treba da uložimo u to, i sutra ćemo imati sastanak i gledaćemo da proširimo kapacitete. Dovedite sutra na taj sastanak i eksperte za vakcine i laboratorije, kako bi mogli da traže novac od države i da to rešimo – poručio je Vučić.

Dodao je da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u poseti “Torlaku”, i stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbji u prethodnom periodu pokušavali da unište “Torlak”.

– Svuda smo kupovali nove mašine, kao i za Insitut “Torlak”, i za vakcine i za punjenje vakcina – kazao je Vučić.

Dodao je da treba nabaviti i nove mašine za pakovanje i ektiketiranje doza, kako se to ne bi radilo ručno, već na najbolji način.

Predsednik kaže da će se već za nekoliko meseci u Torlaku proizvoditi i supstanca i tečnost, kada će Srbija biti nezavisna po tom pitanju.

Predsednik je pokazao i komponentu ruskog Sputnjika koji će se pakovati u Srbiji i zamolio da jednu dozu zadrži za uspomenu, a držaće je u kabinetu.

PRVE VAKCINE DO 10.JUNA

Vučić je najavio da će prve doze ruske vakcine sa Instituta “Torlak” izaći između 5. i 10 juna. takođe je izjavio da veruje ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine.

Tanjug/Zoran Žestić

-Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, videćemo, ali verujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina – rekao je Vučić.

Pročitajte još

Kako je rekao, ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije.

“Ali, ne samo Srbija, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je u Srbiji je dato više od tri miliona doza vakcina –  preko 1,8 miliona prve doze i revakcinisano preko 1,2 miliona.

-Važno je što možemo da kažemo da ćemo za 15 dana imati 1,8 revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat -istakao je Vučić tokom posete “Torlaku”.

MNOGO ULOŽENO U TORLAK

Tanjug/Zoran Žestić

Predsedniik je istakao da je mnogo novca uloženo u ”Torlak” od 2014. godine.

-Mnogo novih mašina je nabavljeno”, rekao je Vučić i dodao da se nije mnogo novca uložilo “spolja” u Institut, u fasadu, ali da će i to biti rešeno.

Vučić je istakao i da je “Torlak” bio pred propadanjem 2013, 2014. godine, potpuno pred gašenjem, ali da je država uspela da ga vrati u život.

On je istakao da je važno da se prozivode i vakcine za grip, te da je važno i bilo bi dobro da da do kraja godine “Torlak” proizvede 500.000 vakcina protiv gripa.

-Biće nestašice tih vakcina, a strašno je važno da možemo na vreme da ih podelimo stanovništvu, da razdvojimo korona virus i grip9 primetio je Vučić.

On je dodao da se na “Torlaku” proizvode i vakcine protiv tetanusa, difterije, BSŽ vakcine, serum protiv zmijskog otrova…

-Naša namera je da ovde razvijamo i naučno-istraživačku delatnost, kao i proizvodnju, da u narednih 10, 12 godina postanemo velesila u proizvodnji vakcina -poručio je Vučić.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je izrazio je zahvalnost Srbiji koja je, kako je rekao, bez oklevanja pomagala i pomaže svima.

Dodik je, nakon obilaska Torlaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da je BiH, zbog tamošnjih podela, pokazala potpuni neuspeh u nabavci vakcina.

“Mi u Republici Srpskoj smo uspevali da obezbedimo, što direktnom nabavkom ili donacijom, i do sada je vakcinisano 50.000 ljudi, a procenjujemo da ćemo u narednim mesecima da ubrzamo taj proces”, rekao je Dodik.

Obilasku Instituta prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike