Predsednik Vučić čestitao mitropolitu Joanikiju i odgovorio Milu: Ni ti ni bilo ko drugi nećete da uspete da pokorite Srbiju

05.09.2021

08:22 >> 11:29

0

Autor: I.Pavlović

Predsednik Srbije u Jutarnjem programu na TV Prva govori o aktuelnim temama

Predsednik Vučić čestitao mitropolitu Joanikiju i odgovorio Milu: Ni ti ni bilo ko drugi nećete da uspete da pokorite Srbiju
Copyright Aleksandar Vučić, screenshot Prva tv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je dobro da je vlada Crne Gore promenila svoju odluku u vezi ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i čestitao crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću što je država pokazala da ima instrumente da može da sprovede što je nameravala.

Vučić izjavio je da je na ustoličenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju da nastavi da brine o vernom narodu u CrnojGori, kao i da radi na smirivanju tenzija.

Vučić je podsetio da je već juče, dan uoči ustoličenja, čestitao mitropolitu Joanikiju.

– On je na veoma važnom mestu, i mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori, dodatno da radi na pomirenju na, smanjivanju tenzija, strasti i verujem da će sa patrijarhom Porfirijem, nastaviti to da čini, rekao je Vučić za TV Prvu.

Pročitajte još:

– Najavljivane su tenzije, protesti protiv ustoličenja. Partijski organizovani skupovi. Cetinje je mesto u kojem je preko 90 odsto stanovništva orijentisano protiv SPC, gde postoji izražena mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima sem Crnogorskom. Ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja, već indukovana od strane dela političara u Crnoj Gori. Bilo je logično očekivati što se zbivalo, naglasio je Vučić za TV Prva.

Rekao je da je dobro da je vlada Crne Gore promenila svoju odluku tokom noći.

– Nisu mediji u Srbiji pogrešili ništa. Bilo je tačno da nije trebalo da se dogodi ustoličenje. Direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju, objasnio je on.

Vučić je podsetio i na stvaranje tzv. Hrvatske pravoslavne crkve za vreme ustaša i uporedio to sa forsiranje tzv. Crnogorske pravoslavne crkve.

– Hteli su da odvoje mitropoliju od njene majke, Srpske Pravoslavne Crkve, politički plan koji su pokušali da izguraju, a onda sam im ja bio kriv za to. Prepoznali smo njihov plan, rekli smo im da tražimo samo da narod može da bira i da se zove vernicima Srpske Pravoslavne Crkve – rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da bi on bio bukvalno obešen da je on izazvao nerede kao Milo Đukanović.

– Ako je protiv Srba, onda se smatra da je sve dozvoljeno – rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da je Nenad Čanak otišao u Crnu Goru da “lupa gluposti” i da postoje pokušaji da se Srbija skrene sa dobrog puta, kako ne bi brinula o svom narodu i o svom jeziku, veri…

– Srbi samo traže svoja prava i ništa više – rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da Srbija želi što bolje odnose sa Crnom Gorom.

Na pitanje o hapšenju Veljovića rekao je da Srbija neće da se meša u unutrašnje stvari te zemlje.

– Patrijarh je došao iz Beograda, neko je morao da dođe i u njegovoj pratnji. I kada ja dođem u Crnu Goru, uvek postoji saradnja naših policija.

Objasnio je odakle zelene zastave na skupovima širom Crne Gore: “Oni smatraju zelene zastave svojima, one su zastave zelenaša. Delile su se tokom I sv. rata. U početku su se izjašnjavali kao Srbi. Oni su bili ne za ujednjinje sa Srbijom, nego za konfederalni, pa federalni status, a zatim i protiv ujedinjenja.”

– Zamislite da mi u Srbiji zabranimo da neko obavlja verski obred, kazao je Vučić.

Da je on kao Milo Đukanović predvodio to, rekao je da bi bio on obešen.

Nenad Čanak se sreo sa Đukanovićem. Đukanović je juče pozvao Krivokapića da osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i stane u njenu odbranu. Dan ranije je rekao da ukoliko bude mira tokom ustoličenja, u Crnoj Gori neće biti.

– Ne samo da nemamo nikakve aspiracije, već želimo najbliže i najbolje odnose sa Crnom Gorom. Sve ćemo da uradimo da tako bude uprkos poniženjima kroz koje smo morali da prolazimo kroz različite odluke. Nemamo nameru da pokorimo nikoga. Sad da odgovorim Đukanoviću: ‘Ni ti ni bilo ko drugi nećete da uspete da pokorite Srbiju i nećete pokoravati kao što ste prethodnih 30 godina. Vladali ste ovom zemljom na sve moguće načine. Preko kriminala, policijskih i političkih funkcionera. Mi smo te ljude protiv Srbije najvećim delom počistili i nastavićemo čišćenje. Uvek su iz Crne Gore dolazili napadi na Srbiju, i u vreme NATO agresije. Korišćeni su kao poligon protiv Srbije. Navikli su da upravljaju Srbijom. Mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom, hoćemo bratske i prijateljske odnose. Dok sam živ neću vam dati da upravljate Srbijom.

SPC za zapad kao Ruska crkva na prostoru SSSR-a

Deo zapadnih zemalja Srpsku pravoslavnu crkvu u našem regionu doživljava kao Rusku crkvu na prostoru nekadašnjeg Sovjetskog saveza i da je zato treba razoriti, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući događaje u Crnoj Gori povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike