Petković u Briselu nakon dijaloga sa Prištinom: Beograd daje sve od sebe da pregovori idu u pravom smeru, a to je kompromisno rešenje

10.12.2020

12:52 >> 15:39

0

Danas su održani tehnički pregovori Beograda i Prištine

Petković u Briselu nakon dijaloga sa Prištinom: Beograd daje sve od sebe da pregovori idu u pravom smeru, a to je kompromisno rešenje
Copyright Petar Petković u Briselu, Tanjug printscreen

– Prvo pitanje koje smo potegnuli u dijalogu je formiranje ZSO, jer od potpisivanja Briselskog sporazuma Zajednica srpskih opština nije formirana. Ako govorimo o uspešnom nastavku, ona mora biti formirana – poručio je Petar Petković, direktor kancelarije za KiM nakon runde pregovora u Briselu.

Kako je naveo, razgovaralo se o imovini i finansijskim potraživanjima.

– Dobro je da nakon sedam i po godina govorimo o ovom krupnom i kompleknom pitanju. S obzirom na to da su nam pozicije udaljene, Beograd je predložio da prvo utvrdimo principe, a na sastanak smo došli sa dokumentacijom i predlogom kako da uspostavimo sistem da bismo mogli da govorimo o imovini. Da se uspostave principi zasnovani na međunarodnim standardima, kako se to rešava svuda u svetu – poručio je Petković.

Dodaje da je važno da pokretanjem pitanja imovine dajemo doprinos rešavanju svih drugih problema.

– Dijalog je za nas veoma bitan, jer kroz razgovore koji su teški, i stomak vas nekad zaboli, ali bolje je i to ovde u Briselu nego da imamo incidente na terenu. S obzirom na to da je Dan ljudskih prava, pokrenuli smo i pitanje bezbednosti Srba povratnika i inicidenata koji se dešavaju – naveo je Petković.

Kada se govori o principima, to znači da bi se razgovoralo o imovini, a reč je o imovini koja je javna i privatna svojina, da se utvrde mehanizmi.

– Suprotni stavovi su gde Priština zastupa sa svojih gledišta, a Beograd racionalno. Mi podnosimo naše dokaze ko je vlasnik, ko je ulagao, kao i što se tiče međunarodnih standarda, kako se utvrđuje šta je javna i privatna imovina, a tek posle dolaze eksperti koji će se time baviti, da se na kraju na pravičan način to pitanje reši. Što se tiče Beograda, mi insistiramo na dijalogu i uvek ćemo se odazvati i doći spremni da razgovaramo o svemu što je na agendi. Mi dajemo sve do sebe da pregovori idu u pravom smeru, a to je kompromisno rešenje – jasno je poručio Petković nakon današnje runde pregovora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike