Ovo nije slika Novog Sada: Oskrnavljen bilbord povodom Dana sećanja na romske žrtve holokausta

10.08.2021

13:17 >> 13:21

0

Ovo je čin koji vređa romske žrtve, Rome koji danas žive u našoj državi i čin koji vređa Srbiju

Ovo nije slika Novog Sada: Oskrnavljen bilbord povodom Dana sećanja na romske žrtve holokausta
Copyright Foto: 021.rs

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin najoštrije je osudio uništavanje bilborda u Novom Sadu, postavljenog povodom Dana sećanja na romske žrtve holokausta, kao i iscrtavanje simbola pretežno neonacističke grupe.

-Ovo je čin koji vređa romske žrtve, Rome koji danas žive u našoj državi i čin koji vređa Srbiju. Slavljenje ideologije u zemlji i narodu koje je, uz Rome i Jevreje, uvek bilo meta nacista alarm je za naše društvo, poručio je Gligorin i izrazio uverenje da će nadležni organi reagovati brzo i otkriti počinioca.

pročitajte još

Ocenio je da je neopohodno još više govoriti na tu temu u cilju edukacije društva o jednom od najvećih zločina u istoriji čovečanstva i sprečavanja da se takvi i slični događaji ponove.

-Vlada Srbije zalaže se za stvaranje društvene klime u kojoj niko ne sme biti ugrožen zbog svoje rase, porekla ili druge lične karakteristike, rekao je on.

Ministarstvo, kako kaže, radi i na izradi programa koji ima za cilj zaposlenje 100 Roma u javnoj administraciji.

Bilbord u blizini Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, postavljen povodom Dana sećanja na romske žrtve holokausta, uništen je nedavno tako što je pocepan, a na stubu iscrtan keltski krst, simbol koji koriste neonacisti.

Vučević osudio uništavanje bilborda kao sraman čin

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević takođe je najoštrije osudio uništavanje bilborda koji je posvećen Danu sećanja na romske žrtve holokausta i istakao da očekuje da će nadležni reagovati i otkriti počinioca.

Foto: 021.rs

-Ovo nije slika Novog Sada. Ovo je pojedinačan i sraman čin i očekujem da će nadležni reagovati i otkriti počinioca, naveo je Vučević u saopštenju.

Istakao je da je ponosan na to što je različitost ono po čemu je Novi Sad prepoznatljiv i da gradska vlast čini sve da neguje i razvija taj harmonični suživot jer će, kako je dodao, multikulturalnost uvek biti znak prepoznavanja Novog Sada.

-Grad Novi Sad neguje kulturu sećanja na sve žrtve nemilih i tragičnih događaja iz prošlosti i uvek ćemo se zalagati za mir, poštovanje i toleranciju, rekao je Vučević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike