Novi incident na Kosovu i Metohiji: Srpskim planinarima zabranjeno da krenu ka vrhu Šar-planine

28.06.2021

10:09 >> 12:39

0

Autor: R.M.

Jednu grupu planinara blokirala policija u Ski-centru Brezovica, a druga grupa zaustavljena u dva autobusa na putu ka Štrpcu

Novi incident na Kosovu i Metohiji: Srpskim planinarima zabranjeno da krenu ka vrhu Šar-planine
Copyright Pixabay

Velikoj grupi planinara iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije danas je uskraćena sloboda kretanja. Njima je zabranjeno da iz Ski-centra Brezovica i Štrpca krenu na pešačku turu ka Ljubotenu, najvišem vrhu Šar-planine.

Jedna grupa planinara je intervencijom policije blokirana u Ski-centru Brezovica, dok je druga grupa zaustavljena u dva autobusa na putu ka Štrpcu, saopštila je danas Kancelarija za KiM.

U Kancelariji ocenjuju da je takva vrsta ograničavanja slobode kretanja najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar-planini su sasvim uobičajena stvar, “osim kada su planinari srpske nacionalnosti”.

“Apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da odlučno reaguju u ovakvim situacijama, jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produbi”, ističu u saopštenju.

Kancelarija je pozvala srpske planinare i građane Štrpca da budu mirni i da ne nasedaju na još jedan očigledan pokušaj provokacije od strane Prištine.

Policija dala šokantno objašnjenje

Član Udruženja planinara “Uspon” iz Štrpca Dušan Popović kaže da je predsedniku tog udruženja kosovska policija kasno sinoć saopštila da tradicionalna vidovdanska akcija, penjanje na vrh Ljuboten, u organizaciji Planinarskog saveza Srbije, ne može biti održana.

Kao razlog, koji su samo usmeno saopštili, naveli su, kaže Popović, mogućnost da se srpski planari na toj planini susretnu sa albanskim.

Pročitajte još:
Popović kaže da albanski planinari nisu prijavili nikakvu akciju, te dodaje da do sada nikada nije bilo problema, a da se vidovdanska akcija u organizaciji Planinarskog saveza Srbije održava već 12 godina.

– Sada nam je u planu bilo penjanje na Ljuboten sa obilaskom štrbačkog jezera. U akciji je trebalo da učestvuje 250-300 planinara iz centralne Srbije, sa KiM i iz Severne Makedonije. Obavestili smo nadležne o tome, ali kasno sinoć su zvali predsednika da mu kažu da akcija ne sme da se održi – rekao je Popović za Tanjug.

On je dodao da su dva autobusa jutros vraćena iz Beograda i da nisu uspela da dođu ni do Štrpca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike