Nemačka levica kritikuje Berlin: Godinama ste sarađivali sa zločincima tzv. OVK

24.01.2021

08:31 >> 08:08

0

Autor: M. I.

Poslanike levice je zanimalo da li su nemačke vlasti prećutno pristajale na saradnju sa prištinskim liderima

Nemačka levica kritikuje Berlin: Godinama ste sarađivali sa zločincima tzv. OVK
Copyright Printscreen/Youtube, Al Jazeera Balkans

Zvanični Berlin pridaje „veliki značaj“ Specijalnom tužilaštvu koje se bavi zločinima OVK, a „iz perspektive vlade, rasvetljavanje ratnih zločina i povreda ljudskih prava ima centralnu ulogu u okviru procesa pomirenja“, piše u odgovoru nemacke Vlade na parlamentarni upit tamošne levice.

– Korupcija i organizovani kriminal i dalje predstavljaju centralne izazove za politiku i ekonomiju Kosova – piše u odgovorima u koje je imao uvid Dojče vele (DW).

Poslanike levice je zanimalo da li su nemačke vlasti “prećutno pristajale na saradnju sa prištinskim liderima, poput Hašima Tačija, koji su tek 20 godina od rata optuženi za ratne zločine.

Iz Berlina uzvraćaju da su, posle izbora na Kosmetu 2001. godine, sarađivali sa izabranim predstavnicima, ali uvek naglašavali značaj razjašnjavanja ratnih zločina.

U odgovoru vlade navodi se da je podržavan i rad Haškog tribunala, Specijalnog suda i tužilaštva za Kosovo kojem se pomaže finansijski i u okviru pravne pomoći, navodi DW.

– Savezna vlada je uz to delegirala troje zaposlenih u kosovsko Specijalno veće i kancelariju Specijalnog tužioca.

Pročitajte još:

Prema recima Sevim Dagdelen, poslanice nemacke levice koja je postavila upit, godinama su „ignorisane i zataškavane“ optužbe protiv Hašima Tačija i njegovih „mafijaških struktura“.

Dagdelen navodi saznanja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, ali i nemacke obaveštajne službe BND, koja je još 2005. povezivala prištinske lidere sa organizovanim kriminalom, a taj izveštaj je u celosti procurio kroz objave Vikiliksa.

– Nemačka vlada snosi deo odgovornosti što su teška krivicna dela na Kosovu do danas ostala nekažnjena i što korupcija još cveta – navodi Dagdelen.

Na nekoliko pitanja levice odgovori nisu preneti jer se klasifikuju kao tajna i obuhvataju saznanja nemackih službi – da li Berlin ima saznanja da su ljudi iz ŠIK (tajne policije OVK odgovorne za likvidaciju politickih protivnika) i danas u obaveštajnim vrhovima tzv. Kosova i da li su prištinske tajne službe na meti imale i UNMIK, EULEKS ili KFOR kako bi podrile istrage protiv Tačija i drugih, prenosi pitanja Dojče vele.

– Komandanti OVK su dvoreni kao saveznici u protivpravnom ratu NATO 1999. i podržavani na putu ka najvišim funkcijama u politici i tajnim službama. Nije čudo da nemačka vlada svoje mračne kosovske veze drži pod oznakom tajnosti – rekla je Dagdelen.

Pročitajte još:

Neka pitanja odnose se na aktuelne pregovore Beograda i Prištine.

U nemačkoj Vladi otkrivaju da su predstavnici EU i SAD učestalo razgovarali o pregovaračkom procesu, ali da EU nije konsultovana o sadržaju Vašingtonskog sporazuma.

Misli se na dva različita papira koja su u septembru kod Donalda Trampa u Beloj kući potpisali srpski predsednik Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

– Iz perspektive vlade, merodavan je povratak pregovorima pod vođstvom EU i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka u julu 2020 – navodi se u odgovorima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike