Tačijevi amandmani odbijeni! Specijalni sud nastavlja mandat

27.11.2020

06:57 >> 19:24

0

Bivši kosovski predsednik Hašim Tači se nalazi u pritvoru u Hagu pod optužbom za ratne zločine

Tačijevi amandmani odbijeni! Specijalni sud nastavlja mandat
Copyright Tanjug/Jerry Lampen via AP Photo

Specijalizovano veće Ustavnog suda u Prištini odbacilo je amandmane koje je predložio bivši kosovski predsednik Hašim Tači, koji se nalazi u pritvoru u Hagu pod optužbom za ratne zločine, uz obrazloženje da se mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku.

Veće Ustavnog suda donelo je tu odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana na član 162 kosovskog Ustava, u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, navodi se u saopštenju, preneo je sinoć Kosovo onlajn.

Kako se navodi, veće Ustavnog suda je konstatovalo da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava.

Pročitajte još:

Optužnica u 10 tačaka, ni reči o “žutoj kući” 

Hašim Tači se predao: Sam otišao u sedište Euleksa, oglasio se i njegov sin (FOTO+VIDEO) 

Dodaje se da je ustavne amandmane predložio 24. avgusta ove godine tadašnji kosovski predsednik, a predsednik kosovske skupštine ih je potom uputio veću Ustavnog suda radi prethodne ocene.

U saopštenju se navodi da je Veće Ustavnog suda ocenilo predložene ustavne amandmane uz uvažavanje specifičnog konteksta i karakteristika Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, a potvrdilo je i da ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocene.

Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo da se prema članu 162 (13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku, navodi se u saopštenju.

U Tačijevom predlogu za izmenu Ustava stoji da se član u kojem se navodi petogodišnji mandat, zameni time da će mandat Specijalizovanih veća i tužilaštva trajati „do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Saveta Evropske unije, u konsultaciji sa Vladom Republike Kosova”.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Inače, Tači se sam predao 5. novembra, nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova. Istog dana je odvezen u Hag.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, odgovaraće i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i Metohiji i severu Albanije u periodu koji je obuhvaćen optužnicom specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita – od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tačijeva lična odgovornost opisana je u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. To su:

1. progon po političkoj i/ili etničkoj osnovi

2. stavljanje u zatvor

3. nezakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje

4. ostala nehumana dela

5. surovo postupanje

6. mučenje

7. mučenje

8. ubistvo

9. ubistvo

10. prisilno nestajanje osoba.

U prvom pojavljivanju pred sudijom je negirao krivicu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike