Mitropolija odgovorila na niz neistina o "upadu" u Cetinjski manastir: Iz opravdanih i razumljivih razloga...

02.09.2021

12:37

0

Autor: A. B.

Reč je, saopštila je MCP, o neistinama i podvalama

Mitropolija odgovorila na niz neistina o "upadu" u Cetinjski manastir: Iz opravdanih i razumljivih razloga...
Copyright Manastir Cetinje, Pixabay

Mitropolija crnogorsko primorska demantovala je danas medijske napise o navodnom sprečavanju grupe građana sa Cetinja da uđu u Cetinjski manastir.

– Svi Cetinjani i gosti Cetinja znaju da je potpuna laž da se ulaz u manastir ograničava po osnovu bilo kakvog ličnog svojstva. Svi ljudi dobre volje su uvek dobrodošli u Cetinjski manastir, ali red je da se u ovakvu svetinju dolazi sa dobrom namerom – poručeno je iz MCP.

Ističu da svi Cetinjani dobro znaju da se u manastir ulazi sasvim nesmetano.

– Neistina je da se ikome zabranjuje da uđe u manastir, bilo da želi da se pomoli pred moštima Svetog Petra ili da poseti manastir kao značajno istorijsko i kulturno središte – stoji u saopštenju.

AP Photo/Risto Bozović

Pojašnjavajući jučerašnji incident, iz MCP kažu da je grupa građana, koji su imali svoj protest i performans u gradu, želeli da dolazak u manastir bude deo te njihove aktivnosti s namerom da se snimaju u manastiru i to tokom večernjeg bogosluženja.

– Iz opravdanih i razumljivih razloga, kao i na mnogim drugim posećenim mestima, snimanje je u manastiru zabranjeno bez prethodnog odobrenja iz Mitropolije – navodi se u saopštenju i dodao da je to čak na dva istaknuta mesta postavljeno kao obaveštenje.

Dodaje se da je ta grupa organizovano došla u manastir i da su “veoma grubo” insistiraju na snimanju, iako nisu imali nikakvo odobrenje.

Nekoliko osoba iz te grupe, dođe se, ušlo i u crkvu i niko ih u tome nije sprečio niti pokušavao da to učini, iako su oni došli pred manastir sa transparentima i sa namerom koja se ne može tumačiti drugačije nego kao smišljena provokacija.

Kao neuobičajenu slučajnost navode da su neki od zaposlenih RTCG navodno bili na novinarskom radnom zadatku pred manastirom, te da je im je zabranjeno da snimaju materijal za dokumentarni film.

Autorka tog navodnog dokumentarnog filma, a pretpostavljaju, ističu, još samo jednog anticrkvenog i šovinističkog propagandnog uradka na kakve je MCP poslednjih godina navikla od nje, dobro poznaje proceduru odobravanja snimanja u manastiru.

Pročitajte još:

– Nije teško zaključiti da je i ovaj događaj samo jedna kockica mozaika u cilju stvaranja pritiska na Mitropoliju zbog predstojećeg ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ugrožavanja ljudskih i verskih prava vernika Mitropolije – navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike