Lajčak insistira: Formiranje vlade u Prištini, pa nastavak dijaloga

18.02.2021

11:00

0

Izaslanik EU je istakao da ne očekuju da će sve ostati isto u dijalogu jer, kako je naveo, Kosovo dobija novu vladu i premijera

Lajčak insistira: Formiranje vlade u Prištini, pa nastavak dijaloga
Copyright Profimedia

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak očekuje da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen nakon formiranja nove kosovske vlade.

Lajčak je za Jutarnji program TVCG rekao da pandemija nije usporila taj proces.

pročitajte još

-U aprilu prošle godine dijalog je bio zaustavljen gotovo dve godine, ali mi smo uspeli da ga vratimo na kolosek. Uspeli smo da se dogovorimo sa obe strane da se potpiše jedan pravno obavezujući sporazum koji će odgovoriti na sva pitanja, naveo je Lajčak, preneo je portal RTCG.

Istakao je da ne očekuju da će sve ostati isto u dijalogu jer, kako je naveo, “Kosovo dobija novu vladu i premijera”.

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, čija je stranka odnela najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima na KiM, izjavio je da je voljan da napravi kompromis i dijalog sa Beogradom stavi na treće ili četvrto mesto prioriteta njegove vlade.

Kurti je prethodno, nakon osvajanja glasova na izborima, rekao da će mu dijalog sa Beogradom biti na šestom ili sedmom mestu prioriteta, iza zapošljavanja, borbe protiv korupcije, pravosuđa.

Sjedinjene Američke Države će ohrabriti novu kosovsku vladu da da prioritet pregovorima sa Srbijom, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs tokom brifinga u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje albanskog servisa Glasa Amerike da prokomentariše izbore na Kosovu.

Francuski predsednik Emanuel Makron uputio je pismo vršiocu dužnosti kosovskog predsednika Vjosi Osmani povodom 13. godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova u kojem je podvukao da nova vlada u Prištini treba da bude snažno posvećena dijalogu s Beogradom, piše Ljajmi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike