Kurti preti, a hoće samo jedno: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine se bliži, a stavovi sve dalji

02.08.2021

18:52 >> 19:32

0

Pitanje tzv. reciprociteta je zapravo eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na KiM i Beograd tokom trajanja anticiviliz

Kurti preti, a hoće samo jedno: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine se bliži, a stavovi sve dalji
Copyright Aleksandar Vučić Albin Kurti, Tanjug/Dragan Kujundzic/Profimedia

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom, političkom nivou, trebalo bi da bude održan krajem avgusta. Prethodni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija bio je težak i nije približio dve strane.

Da li kao deo predizborne kampanje, zbog lokalnih izbora koji se održavaju u oktobru, Kurti, svojim izjavama, služeći se zapaljivom retorikom i pretnjama, sve više udaljava dve strane od kompromisa.

pročitajte još

On je na današnjoj sednici skupštine, na kojoj se raspravlja o prvih sto dana vlade, najavio uvođenje mera reciprociteta prema Beogradu, tvrdeći da je Beograd napravio 11 povreda protiv Kosova.

Kurti je, povodom projekta “Otvoreni Balkan” u kojem učestvuju Srbija, Severna Makedonija i Albanija, rekao da je reč o nastojanju srpskog lidera Aleksandra Vučića da otvori region za Rusiju i Kinu.

-“Otvoreni Balkan“ više liči na Balkan otvoren za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine, kao i otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrednostima demokratije i vladavine prava, rekao je Kurti.

Aljbin Kurti, Youtube printscreen/Assembly of Kosovo

On je dodao i da zajedničko tržište nije moguće sve dok Srbija ne prihvati da se suoči sa prošlošću, aludirajući na priznanje samoproglašene nezavisnosti, čime je jasno stavio do znanja da je zapravo to jedino što ga zanima.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da Aljbin Kurti ponovljenim pretnjama o uvođenju reciprociteta prema Beogradu direktno urušava dijalog i sve što je u sporazumima dogovoreno i otvoreno ide u pravcu pokušaja nove destabilizacije prilika na terenu.

-Pitanje tzv. reciprociteta je zapravo eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na KiM i Beograd tokom trajanja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto, ocenio je Petković pozivajući Kurtija da se posveti sprovođenju do sada postignutih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština.

Petar Petković, Tanjug/Tara Radovanović

Petković je ocenio i da “dokle ide mržnja prema zvaničnom Beogradu svedoči i najnovija poruka da će Priština spaliti testove na virus Kovid 19 koje im je donirao Beograd”.

Napadi Kurtija na inicijativu “Otvoreni Balkan”, koja treba da omogući prosperitet i nove ekonomske benefite građanima koji žive na ovim prostorima, pokazuju njegovu političku kratkovidost i “zaglavljenost u prošlosti”, dodao je Petković.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za 24sedam kaže da Srbija ništa nije uradila suprotno bilo kojem sporazumu niti je nanela štetu Kosovu.

Dragomir Anđelković, Tanjug/Dimitrije Goll

-Ovo su sve političke odluke, a jedini kamen spoticanja je – nepriznavanje nezavisnosti. Mere reciprociteta koje najavljuje Kurti, služe da nanesu štetu Srbiji. Zato bi bilo potrebno da Beograd odgovori blokadom, kako saobraćajnom, tako i taksama, poručuje Anđelković.

On dodaje da kada je reč o nastavku dijaloga, da ne veruje da će Priština krenuti u smeru kompromisa.

-Verujem da će se nastaviti jednostrana politika. Srbija za sada ima strpljenje, ali ima i mogućnost da odgovori kontramerama, zaključuje Anđelković.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike