Kurti pisao igumanu Savi Janjiću: Hoće da poseti Visoke Dečane

27.05.2021

05:19 >> 05:49

0

Kurti se u tom pismu obavezao da će vlada kojom on rukovodi zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu

Kurti pisao igumanu Savi Janjiću: Hoće da poseti Visoke Dečane
Copyright Aljbin Kurti/Profimedia

 

Premijer takozvane države Kosovo Aljbin Kurti uputio je nedavno pismo igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio „posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleda svih zajednica na Kosovu“, preneo je Kosovo onlajn.

Kurti se u tom pismu obavezao da će vlada kojom on rukovodi zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu, izrazivši želju da poseti manastir Visoki Dečani, ali još nije dobio odgovor.

Informaciju o pismu je na društvenim mrežama podelio ministar kulture Hajrula Čeku.

-Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlja najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova pobrinucu se za sve naše monumente, posebno za pravoslavne crkve i manastire. Sva imovina bogatog kulturnog nasleđa Kosova bez izuzetka je izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu zemlju i našu državu“, naveo je Kurti u pismu.

Dodao je da su „kosovske institucije do sada preduzele brojne akcije kako bi se zaštitila prava nevećinskih zajednica“, prenosi Kosovo onlajn.

Pročitajte još

-Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano da koriste našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima- poručio je Kurti.

On je na kraju svog pisma izrazio uverenje da se samo „direktnom i iskrenom komunikacijom mogu ukloniti predrasude, nesporazumi i rešiti uobičajeni izazovi“.

Kosovski Ustavni sud u maju 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o pravu vlasništva manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Međutim, lokalne vlasti i dalje tu dluku ne poštuju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike