Ko je lukava žena koja je napravila "non pejper"? Holanđanka najsumnjivija

29.04.2021

21:07 >> 06:49

0

Ona je lukava, pametna, i fantastično upućena u tematiku rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine

Ko je lukava žena koja je napravila "non pejper"? Holanđanka najsumnjivija
Copyright Profimedia

Ona je lukava, pametna, i fantastično upućena u tematiku rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine. Bila je na svakom sastanku posvećenom ovoj temi, a različite zahteve suprotnih strana za zatvaranje Briselskog dijaloga umrežila je filigrantski umešno. Na njen identitet sumnjaju samo dve osobe, jedna je u Beogradu, druga u Prištini.

Ovako, otprilike, izgleda foto robot žene za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da sumnja da stoji iza nezvaničnog dokumenta, takozvanog non pejpera , koji se pojavio pre dva dana i predlogom za rešenje pitanja Kosova ponovo uzburkao duhove na Balkanu, piše “Blic”.

– Sve ljude poznajem, sumnjam na jednu osobu, reč je o jednoj ženskoj osobi, mnogo pametnoj koja je upućena u tematiku – nagovestio je Vučić.

Non pejper je, kako je rekao, pisao i smišljao neko ko je mnogo pametan, “lukaviji i pametniji” od njega.

– Samo je još jedna osoba iz Prištine upućena o kome bi mogla da bude reč, i ko je mogao sve različite zahteve Beograda i Prištine tako da umreži. Tačno znam ko je to mogao da pravi, jer nije moguće da to bude neko ko ne zna i ko nije bio na svakom sastanku – istakao je Vučić.

Veliki broj ljudi u Srbiji, na Kosovu, ali i EU se juče pitao “ko bi mogla da bude ta žena”? Imajući u vidu njen “portret” da se zaključiti da u obzir dolazi pet žena koje su vedrile i oblačile u EU. I sve su, ili su bile, moćne, i u malom prstu imaju pitanje dijaloga Beograda i Prištine koji se u poslednjih osam godina odvija u Briselu.

Ali, krenimo redom.

Labudova pesma Angele Markel?

Profimedia

Prvo ime juče je spomenuo doktorand na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović. Na pitanje na koju to ženu sumnja da je pisala dokument, Stojanović je odgovorio: “Ja ne znam ko bi to mogao da bude osim Angele Merkel”.

Zašto baš ona? Merkel uskoro odlazi sa najmoćnije pozicije, nemačke kancelarke, sa koje je autoritarno nastupala i oko pregovora Beogarada i Prištine. Ovako ozbiljno napisan papir mogao bi da se posmatra kao njen oproštajni potez ali i zaveštanje političarima koji dolaze.

Možda je Ursula fon de Lajen?

U slučaju da Merkelova ne stoji iza ovog dokumenta, nije isključeno da u narednom periodu bude otkriveno da je u stvari rukopis predsednice Evropske komisije Ursule fon de Lajen.

Instagram/buducnostsrbijeav

Bliska je saradnica Merkelove, a na tu poziciju je došla je nakon funkcije ministarke odbrane. Taj mandat nije protekao bez neuspeha, a sve češće je opisuju kao “kriznu predsednicu” jer umesto radi da radi na velikim planovima oko zaštite klime i pozicioniranja EU na međunarodnoj sceni, kao što je i najavila u svom prvom govoru, ona rukovodi krizom izazvanom korona virusom i gasi požare oko spore nabavke vakcina.

Baš zato bi moglo da se ispostavi da je non pejper o Kosovu pokušaj ove političake da to nametne kao “krunu” po kojoj će je pamtiti unutar EU.

Da nije ipak Angelina Ajnhorst?

Za razliku od Bobana Stojanovića, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku sumnja na drugu damu Angelinu Ajnhorst . Ona je trenutno generalni direktor Odeljenja za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno kraljevstvo pri EU.

– Nemam dokaze, ali po ozbiljnosti pristupa, ona je prva osoba na koju sam pomislila. Jedno vreme je slovila i kao kandidat za specijalnog izaslanika za dijalog između Begrada i Prištine, a sada je u Boreljovom timu kao izvršni direktor Službe za spoljne poslove – smatra Grubješić.

Foto: Tanjug/AP

Ova Holanđanka nije eksponirana u pregovorima kao drugi evropski zvaničnici, ali već dvadeset godina nastupa iza kulisa. Samo upućeni znaju da je zapravo ona u ime bivše šefice evropske iplomatije Federike Mogerini razgovarala sa svim učesnicima dijaloga. Putovala je po raznim zemljama gde je razgovarala o mogućem trajnom rešenju, a nije nemoguće i da je kao rezultat svega toga nastao non pejper.

Kako pišu pojedini beogradski mediji, Ajnohorst je ta koja je zadala muke sa non-pejprom.

Rukopis Federike Mogerini?

U slučaju da nijedna od ovih dama nije umešala prste u ovaj non pejper, nije nemoguće pomisliti da iza njega stoji bivša šefica diplomatije Federika Mogerini. Aktuelna rektorka koledža Evrope jedna je od onih koji su donedavno prisustvovali svakom sastanku u Briselu.

Foto: Printskrin/Jutjub

Za njenog mandata, kao opcija za kompromis pojavila se razmena teritorija, ali to nije urodilo plodom, i moguće je da je ovaj nezvanični dokument pokušaj da anulira “nulu” . To je, naime, ocena koju joj je na kraju EU mandata dao tadašnji premijer Italije, Mateo Renci ( on je najviše i lobirao za Mogerinijevu).

Povratak Ketrin Ešton?

Naposletku, na poslednjoj pozicije je bivša šefica EU diplomatije i baronesa Ketrin Ešton. Svojevremno se spominjala i kao moguća savetnica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a pre četiri godine došla je u iznenadnu posetu Beogradu.

Pod njenom „palicom“ zvanično je započeo i politički dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a uspela je da postigne veliki uspeh i dovede do potpisivanja Briselskog sporazuma. Zato nije nemoguće i da ju je, imajući vidu na postignute rezultate, na nečiju molbu se ponovo vratila na poznat teren.

Pročitajte još:

Nezvanični dokument koji se pre dva dana pojavio u javnosti nudi rešenja za pandorinu kutiju na Balkanu, i to autonomni okrug Severno Kosovo, poseban status za SPC, Mitrovicu kao zajedničku ekonomsku zonu ali i nezavisnost Kosova. Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu kako bi se osiguralo ono što se naziva njihovom “nesmetanom aktivnošću“.

-Crkva i njena unutrašnja organizacija treba da budu priznati kao samoupravna strana u političkom i ustavnom sistemu Kosova, vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status. Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. – navodi se u dokumentu.

Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, treba da vodi Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, koji bi trebalo da ima sedište u Pećkoj patrijaršiji.

Treba da budu primenjeni svi do sada postignuti sporazumi, a konačni dogovor da bude postignut do februara 2022. godine.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike