Ko je uhapšeni Edin Vranj, zbog kojeg u FBiH dižu tenzije: Bio prvi čovek kriminalističke policije, mučio srpske zarobljenike

13.09.2021

11:14 >> 15:15

0

Edin Vranj je nekada bio načelnik Sektora kriminalističke policije Federacije BiH

Ko je uhapšeni Edin Vranj, zbog kojeg u FBiH dižu tenzije: Bio prvi čovek kriminalističke policije, mučio srpske zarobljenike
Copyright Edin Vranj, Youtube printscreen/Face TV

Juče je na graničnom prelazu Uvac uhapšen Edin Vranj, osumnjičen za zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Povodom toga Bosna i Hercegovina je uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je na Fejsbuku da je nota upućena i dodala da je naložila Ambasadi BiH u Beogradu da odmah reaguje i da od vlasti Srbije dobije zvanične i potpune informacije o statusu Vranja, koga je policija Srbije uhapsila na graničnom prelazu Uvac.

Pročitajte još

Inače, Edin Vranj je nekada bio načelnik Sektora kriminalističke policije Federacije BiH.

Tereti se za maltretiranje i prebijanje ratnih zarobljenika

Vranj se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Policiju je napustio 2016. godine, kada je postao direktor privatne sigurnosne agencije, prenosi Klix.ba

Prema pisanju sarajevskih medija, Vranj je punih 30 godina proveo na različitim operativnim i rukovodećim poslovima. Bio je načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u i prvi čovek Odeljenja za organizovani kriminal.

Vranj je magistar kriminalističkih i doktor pravnih nauka, a kriminalističko bezbednosno znanje sticao je u Sarajevu, Beogradu i Skoplju.

Vranj je uhapšen juče, a u izjavi za sarajevski “Avaz” je rekao da je šokiran i da još ne može da veruje šta mu se događa.

On je bio na putu za Sandžak i o tome je obavestio nekoliko prijatelja u Sarajevu.

– Tačno je da sam uhapšen. Ni sam ne znam zbog čega. Evo me u policijskoj stanici u Priboju i čekam da me prebace za Beograd. Razlog je navodno neka prijava iz 2018. godine za ratni zločin – rekao je Vranj u izjavi za “Avaz”.

Vranj je tada negirao da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

– Sa ratnim zločinima imam veze kao što imam sa Marsovcima – rekao je on.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike