Kako je Milošević izbegao smrt: NATO bombe su sravnile vilu u Užičkoj, a on se krio na tajnoj lokaciji (FOTO, VIDEO)

22.04.2021

06:05 >> 09:26

0

Rezidencija je razorena sa dva projektila

Kako je Milošević izbegao smrt: NATO bombe su sravnile vilu u Užičkoj, a on se krio na tajnoj lokaciji (FOTO, VIDEO)
Copyright Profimedia

 

Krstareće rakete ispaljene sa aviona NATO pre 22 godine razorile su rezidenciju tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u Užičkoj 15.

Posle bombardovanja, ispostavilo se da Slobodan Milošević i njegova porodica nisu u trenutku napada bili u rezidenciji, već na tajnoj lokaciji, navodno, u stanu u Đušinoj ulici, u Beogradu.

Rezidencija je razorena sa dva projektila.

Nekadašnji Zlatni salon Jovanke Broz i Mire Marković bio je ukrašen stilskim nameštajem, slikama, pozlaćenim umetninama, klavirom… Prva eksplozija je skoro sve uništila, neoštećeni su jedino bili tri stilska stočića, dve fotelje i klavir, koji je ostao bez nožica.

Druga NATO bomba pogodila je Miloševićev kabinet i sravnila ga sa zemljom, i on je bukvalno odsečen od ostatka zgrade.

Tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević , koji je bio meta napada, te večeri je bio u svom tajnom stanu u Đušinoj ulici, a kako su mediji svojevremeno pisali, sve stvari su nekoliko dana pre raketiranja kamionima odvezene iz vile.

ZAŠTO SE TOLIKO ČEKALO?

Profimedia

NATO bombardovanje je počelo 24. marta, a rezidencija je gađana 28 dana kasnije. Postavljalo se pitanje zašto se toliko dugo čekalo da se bombarduje kuća svetskog neprijatelja broj jedan, a kao mogući razlog pominjane su umetnine koje su se nalazile u vili.

Navodno je Holandija stavljala dugo vremena veto zbog Rembrantovog remek-dela (lažnog).

Reč je o platnu koje je Ante Topić Mimara doneo iz Nemačke posle 1945. godine, tokom restitucije umetničkih dela, i dao ga Titu. Holanđani su mislili da je reč o originalnom Rembrantu, a tek kasnije im je nemački general Klaus Nauman objasnio da je reč o kopiji.

PREDRATNU VILU PROJEKTOVAO ARHITEKTA VLADISAVLJEVIĆ

Profimedia

Rezidencija u Užičkoj ulici broj 15 u Beogradu bila je službena rezidencija doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Izgrađena je 1934. godine, kao porodična vila za potrebe porodice Acović. Za vreme okupacije Beograda, tokom Drugog svetskog rata od 1941. do 1944. godine u njoj se nalazila nemačka komanda za Jugoistok, a nakon oslobođenja u nju se uselio Tito, nakon čega je postala njegova službena rezidencija.

Nakon Titove smrti, 1982. godine, rezidencija je ušla u sastav Memorijalnog centra “Josip Broz Tito”, a 1997. godine u nju se uselio Slobodan Milošević.

Predratnu vilu porodice Acović projektovao je arhitekta Vladislav Vladisavljević, a nakon Drugog svetskog rata rezidencija je doživela nekoliko velikih arhitektonskih promena na kojima je radilo više arhitekata. Najpozamašniji radovi na rezidenciji izvršeni su tokom rekonstrukcije od 1970. do 1972. godine i izvedeni su prema projektima arhitekata Dragana Bešira i Branka Bona.

SRUŠENA, PA RESTITUCIJOM VRAĆENA

Zgrada je posle bombardovanja raščišćena, ali su godinama zjapili polusrušeni zidovi, dok je kroz razvaljene prozore rastao korov. Kuća je srušena pre dve godine.

Da je nekadašnji dom Josipa Broza i njegove supruge Jovanke srušen, komšije su saznale tek pre izvesnog vremena, kada su se pojavili kranovi.

Inače, restitucijom je vila u Užičkoj vraćena u naturi naslednicima Aleksandra Acovića, koji je kuću i podigao tridesetih godina prošlog veka.

Mada su formalno postali vlasnici polovine vile, neizvesno je šta će konkretno dobiti, budući da je država kuću do temelja srušila.

Idealnu polovinu kuće, plus 50 ari placa, dobili su naslednici Acovića, nekadašnjeg građevinskog inženjera, vlasnika rudnika i preduzeća “Labor”.

Druga polovina, koja je 1948. za simboličan iznos otkupljena od njegovih sinova Radosava i Miloša, ostala je u vlasništvu države, baš kao i lovačka kuća i čuvena Titova biljarda.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike