Još jedan napad na versku baštinu, kamenovana crkva u Vitini

10.05.2021

11:50

0

Crkva je kamenovana sinoć oko 22 sata

Još jedan napad na versku baštinu, kamenovana crkva u Vitini
Copyright Profimedia

Nepoznati počinioci kamenovali su crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini, ali na sreću niko nije povređen, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Crkva je kamenovana sinoć oko 22 sata.

Iz Kancelarije za KiM navode i da je ovom incidentu prethodio pokušaj nepoznatih izgrednika da na Ðurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu, u istoj opštini

-Nastavljaju se napadi na versku i kulturnu baštinu SPC na KiM. Ovime se broj napada na pravoslavne hramove na teritoriji KiM od početka godine popeo na 10, a počinioci za ova gnusna zlodela nisu uhapšeni ni kažnjeni -ukazao je u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je istakao da broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije na KiM alarmiraju da nije reč o izolovanim događajima, već o seriji napada, čiji je cilj da zaplaše i proteraju preostali srpski živalj u pokrajini, jer je dobro poznato da su naši hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Dodaje da je posebno simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom.

-Nažlost, politika nekažnjivosti i umanjivanje važnosti ovih napada čemu svedočimo iz Prištine, stimulativno deluju na izgrednike -naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, tome u prilog svedoči i činjenica da se crkva u Klokotu već ranije ove godine našla na meti lopova, kada je iz nje ukraden novac, a prilikom upada razvaljena glavna vrata i polomljen prozor.

Te iste noći oskrnavljena je i crkva Svete Trojice u Partešu iz koje je ukraden novac i vredne crkvene relikvije.

Pročitajte još

Po istom principu obijene su i opljačkane Crkva Svetih 40 mučenika Sevastijskih u selu Drajkovce kod Štrpca, kao i Hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce, navodi se u saopštenju.

Crkva Svete Nedelje u selu Gornja Gušterica kod Gračanice se takođe našla na listi pljačkanja i napada, dok je crkva Svetog Marka u Šilovu ostala i bez ozvučenja, a lopovi su krali i građevinski materijal namenjen za izgradnju Parohijskog doma pored Hrama Svetog Apostola Luke u selu Vitomirci kod Peći.

Navodi se i da je o stepenu ugroženosti srpske imovine, kako verske, tako i javne namene, nedavno u svom godišnjem izveštaju izvestio i američki Stejt department.

Petković je dodao i da se Kancelarija zbog intenzivnog i kontinuiranog napada na srpske svetinje, ali i ostale objekte javne namene i privatne imovine na KiM, više puta obratila i međunarodnim institucijama i misijama koje deluju na prostoru KiM, čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali bez adekvatne reakcije.

-Zbog toga ponovo zahtevamo da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Kosova i Metohije, jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao -zaključio je Petković.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike